BMW Isetta je dobila nasljednika na struju (VIDEO) – Fokus.ba
Brzi i žestoki

BMW Isetta je dobila nasljednika na struju (VIDEO)

27/08/2018

Obnovljena Isetta je jedan od najjeftinijih i najsimpatičnijih mikro automobila na tržištu.

56 godina je prošlo otkako je Isetta umirovljena, a sada ju švicarska kompanija vraća na scenu, i to u estetski vrlo prepoznatljivom dizajnu. Osnovni izgled je gotovo u potpunosti zadržan, kao i još uvije intrigantan sustav otvaranja vrata. Vrata se i dalje otvaraju sprijeda, pa će tako Microlino u poprečnom parkiranju na bočnom parkingu omogućavati korisniku da potpuno sigurno izađe na pločnik.

Da, minimalne dimenzije su uz dizajn glavna kvaliteta automobilčića. Dug je tek 2,4 metara, a nudi mjesta za dvije osobe uz čak 300 litara prtljažnika. Pogonski elektromotor daje do 20 KS i 110 Nm, porijeklo mu je iz viličara, a dovoljan za maksimalac od 90 km/h.

S manjim setom baterija od 8 kWh autonomija je solidnih 126 km, dok one kapaciteta 14.4 kWh osiguravaju doseg od respektabilnih 202 km.

Za punjenje na kućnu utičnicu je potrebno 4 sata, a to će vas stajati u Evropi oko 1,5 euro. Ako ga ovdje neko kupi, jer je start na oko 12.000 eura. Proizvodnja kreće krajem godine, a za nju je zadužen talijanski suvlasnik kompanije Tazzari.

Plan je ove godine proizvesti 100 primjeraka, a zatim tokom sljedeće godine nakladu podići na maksimalno 2000 primjeraka. Konačni cilj je 5000 primjeraka godišnje. Zvuči ostvarivo, posebno ako se zna da je na neviđeno Microlino zaprimio 7200 rezervacija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.