Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BMW Isetta je dobila nasljednika na struju (VIDEO)

iseta

Obnovljena Isetta je jedan od najjeftinijih i najsimpatičnijih mikro automobila na tržištu.

56 godina je prošlo otkako je Isetta umirovljena, a sada ju švicarska kompanija vraća na scenu, i to u estetski vrlo prepoznatljivom dizajnu. Osnovni izgled je gotovo u potpunosti zadržan, kao i još uvije intrigantan sustav otvaranja vrata. Vrata se i dalje otvaraju sprijeda, pa će tako Microlino u poprečnom parkiranju na bočnom parkingu omogućavati korisniku da potpuno sigurno izađe na pločnik.

Da, minimalne dimenzije su uz dizajn glavna kvaliteta automobilčića. Dug je tek 2,4 metara, a nudi mjesta za dvije osobe uz čak 300 litara prtljažnika. Pogonski elektromotor daje do 20 KS i 110 Nm, porijeklo mu je iz viličara, a dovoljan za maksimalac od 90 km/h.

S manjim setom baterija od 8 kWh autonomija je solidnih 126 km, dok one kapaciteta 14.4 kWh osiguravaju doseg od respektabilnih 202 km.

Za punjenje na kućnu utičnicu je potrebno 4 sata, a to će vas stajati u Evropi oko 1,5 euro. Ako ga ovdje neko kupi, jer je start na oko 12.000 eura. Proizvodnja kreće krajem godine, a za nju je zadužen talijanski suvlasnik kompanije Tazzari.

Plan je ove godine proizvesti 100 primjeraka, a zatim tokom sljedeće godine nakladu podići na maksimalno 2000 primjeraka. Konačni cilj je 5000 primjeraka godišnje. Zvuči ostvarivo, posebno ako se zna da je na neviđeno Microlino zaprimio 7200 rezervacija.