BMW konačno predstavio roadster Z4 (VIDEO)

bmw

Poslije višemjesečnih nagađanja, spekulacija i špijunskih fotografija BMW je konačno predstavio novi roadster Z4 koji je razvijen u saradnji sa Toyotom.

Novi sportski dvosjed BMW Z4 odlikuju duga hauba, kratki prepusti, nizak centar gravitacije i meki krov.

BMW Z4 interne oznake G29 ima meki sklopovi krov, a iako je širi od prethodnika sa 70l većim prtljažnikom, ipak je i lakši oko 50 kg.

BMW je novi Z4 predstavio u moćnoj M40i verziji sa 3,0-litarskim linijskim “šestakom” sa 340 KS koji ubrzava 0-100 km/h za 4,4 sekunde uz kombinovanu potrošnju 7,1-7,4 l/100 km.

Spušteno sportsko oslanjanje sa elektronski kontrolisanim amortizerima, novorazvijena prednja osovina, M sportski sistem kočenja i elektronski kontrolisanim zaključavanjem diferencijala stvaraju sveukupni paket zahvaljujući kojem model BMW M Performance postavlja sasvim nov reper za zadovoljstvo vožnje u segmentu roudstera.

Predstavljena varijanta ima 19-inčne felne sa pet pari dvostrukih kraka, kratkim zadnjim dijelom koji se završava blagim spoilerom na vrhu gepeka.

Dolazi u Frozen Orange metalik boji sa tamenim detaljima, crnim retrovizorima, LED prednjim svjetlima, crnim kožnim enterijerom, elektro-podesivim sjedištima, ambijentalnim osvjetljenjem, Harman Kardon audio sistemom, head-up displejem, te novim Live Cockpip profesional kontrolnom tablom od 12,3 inča.

Međutim, ovaj model će se u prodaji naći tek u drugom kvartalu 2019, dok je Z4 debitovati na proljeće sa 30i verzijom.

BMW će osim pomenutog “šestaka” imati i četvorocilindrični agregat u verzijama od 150 i 250 KS u kombinaciji sa šestostešenim manuelnim mjenjačem, te motorom od 265 KS i 390 Nm sa osmostepenim automatikom.

Početna cijena osnovne verzije novog Z4 u Nemačkoj kreće od 35.000 eura, a proizvodiće se u Magna Steyr pogonu u Gracu.

Evropa će ga prvi put videjti 19. septembra u Parizu.