Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BMW M u elektrifikaciji

bmw_2

BMW-ov M odjel je jedan od najboljih u stvaranju sportskih automobila, a sada će aktivno učestvovati u elektrifikaciji bavarskih modela.

U BMW-u su postavili jasan cilj, a to je da do 2025. godine 40 % modela bude elektrificirano. A tu se uključuje i BMW M, odjel koji je stvorio neke od najboljih vozačkih automobila.

“Sasvim je sigurno da će svi M modeli biti elektrificirani do kraja idućeg desetljeća”, izjavio je Frank Van Meel, šef M odjela, za australski Car Advice. Van Meel pritom naglašava kako je tajming tu izuzetno bitan jer su kriteriji izuzetno visoki, a tehnološki razvoj još uvijek nije na pravom nivou.

“Pogledajte današnje električne komponente, jako su teške, a za nas u motorsportu ukupna masa i omjer mase i snage su ključni”, objasnio je Van Meel.

U BMW-u pritom ne stavljaju ograničenja i ističu da nije važno sredstvo u ostvarivanju cilja. Tako se BMW M3, koji je prošao put od četiri-cilindraša do atmosferskog osmaka i nazad do turbo šest-cilindraša, uvijek vozi na istom nivou, objašnjava prvi čovjek M odjela.