Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan odluke: Chrysler pred gašenjem?

Chrysler

Sve oči automobilske industrije uprte su ka FCA grupaciji i njenom izvršnom direktoru, Sergiju Marchionneu koji će danas na konferenciji za medije objaviti novu petogodišnju strategiju te kompanije.

Neslužbeno, sudbina brenda Fiat postaje sve jasnija, odnosno gotovo je sigurno da će proizvodnja automobila te kompanije biti reorganizovana i da će se u italiji proizvoditi samo automobili brendova Alfa Romeo i Maserati, sve manje jasna je sudbina marke Chrysler.

Do sada smo imali prilike da čujemo brojne glasine o tome šta će Marchionne sutra saopštiti. Međutim, danas se na internetu pojavila vijest koja nas je sve zatekla. Naime, navodi se da bi Marchionne mogao uraditi nešto radikalno, a to je gašenje brenda Chrysler.

Još uvijek ništa nije zvanično, ali se u jednom magazinu citira neimenovani izvor koji je naveo “da postoje šanse da Marchionne objavi tako nešto u petak”. Ako Marchionne sutra saopšti gašenje Chryslera, to će biti nakon 90 godina postojanja i brojnih uspona i padova.

Eliminacija brenda Chrysler zvuči kao ekstreman potez, ali gama te kompanije se trenutno sastoji od već zastarjelog modela 300 i relativno novog modela Pacifica, tako da to FCA grupaciji ne bi nanelo ozbiljnu štetu. Ako to uzmemo u obzir, ova informacija ne djeluje tako nevjerovatno, te bi FCA jednostavno mogla da obustavi proizvodnju modela 300 i da Pacifia prodaje pod imenom Dodge Grand Caravan.

FIAT je pod Marchionneom 2009. godine postao vlasnik američke Chrysler grupe. Uprkos tome, prodaja automobila za značkom FIAT u SAD je u padu, sa 46.000 jedinica u 2014, na 26.500 u 2017. godini, a pad tražnje zabilježen je i u prva 4 mjeseca ove godine.

Osim najave novog petogodišnjeg plana FCA grupe, očekuje se da Serđo Markione u petak saopšti i ime svog nasljednika. Marchionne će se i zvanično sa mjesta izvršnog direktora FCA grupacije povući 2019. godine.

U svakom slučaju, sutra će nam sve biti jasnije.