Električni automobili će se uskoro puniti za samo 10 minuta – Fokus.ba
Brzi i žestoki

"Baterijska revolucija"

Električni automobili će se uskoro puniti za samo 10 minuta

04/11/2019

Baterije su, tokom testiranja bez zagrijavanja, počele da formiraju "tanjire" posle 60 ciklusa, da bi se nakon zagrijavanja uspjelo da se baterije napune čak 2.500 hiljade puta, a da se litijum "tanjiri" ne formiraju

Kada su električni automobili u pitanju vozači su obično najviše zabrinuti za to koliko rastojanje neki model može da pređe sa jednim punjenjem.

Moderniji automobili imaju veće kapacitete, ali je punjenje i dalje jedan od najkompleksnijih problema, budući da, iako se bitno popravilo, i dalje zahtjeva više vremena za punjenje nego što je potrebno da se u standardne automobile natoči gorivo.

Zahvaljujući istraživačima sa Univerziteta Penn State to bi uskoro moglo da se promeni, budući da oni vjeruju da su pronašli rješenje za ovaj problem.

Njihova nova baterija je u stanju da za samo 10 minuta nadoknadi 80 odsto kapaciteta energije. Iako je punjenje običnog rezervoara i dalje brže, radi se o značajnom napretku koji bi mogao da umanji zabrinutost kod vozača električnih automobila, piše Ubergizmo.

Rješenje ne podrazumijeva super-punjenje za litijum-jonske baterije, budući da se, kada se to pokuša, formiraju takozvani “litijumski tanjiri” koji umanjuju kapacitet baterije.

Rješenje bi, tvrde istraživači, moglo da bude u zagrijevanju baterije do visokih temperatura, budući da se tako sprečava formiranje “tanjira”.

Baterije su, tokom testiranja bez zagrijavanja, počele da formiraju “tanjire” posle 60 ciklusa, da bi se nakon zagrijavanja uspjelo da se baterije napune čak 2.500 hiljade puta, a da se litijum “tanjiri” ne formiraju.

Iako još uvijek nije sigurno da bi ova tehnologija brzog punjenja mogla da se koristi u budućnosti, stručnjaci sa Penn State univerziteta vjeruju da će vreme punjenja uskoro uspjeti da skrate na pet minuta, prenosi PC Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.