Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EuroNCAP test: Pet zvjezdica za Mercedes E klase i Peugeot 3008

mercedes_e_klasa_euroncap

Nezavisna organizacija EuroNCAP koja se bavi ispitivanjem bezbjednosti najnovijih modela automobila testirala je nove generacije Mercedesove limuzine i SUV modela Peugeot 3008.

Proizvođači automobila danas rijetko dozvoljavaju sebi da naprave bilo kakav propust kada je riječ o bezbjednosti modela koje proizvode, pa nije iznenađenje da su ova dva automobila dobila najviše ocjene na EuroNCAP testu.

Mercedesova limuzina zabilježila je odličan rezultat u sve četiri oblasti u kojima je testirana. E klasa je za bezbjednost odraslih putnika dobila 95%, dok je u oblasti bezbjednosti djece putnika postigla rezultat od 90%.

Na polju zaštite pešaka, novi Mercedes E klase postigao je rezultat od 77%, dok je zahvaljujući tehnologiji automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara, u oblasti elektronskih sistema asistencije postigao rezulat od 62%.

Kada je reč o crash testovima, EuroNCAP saopštio je da E klasa u slučaju sudara pruža dobru zaštitu svih ključnih djelova tijela putnika, a jedina zamjerka odnosi se na bezbjednost putnika na zadnjim sedištima, koji su nešto izloženiji povredama u predjelu grudi prilikom frontalnog sudara.

Drugi model koji je testiran od strane EuroNCAP-a bio je Peugeot 3008 druge generacije. Treba napomenuti da je francuski proizvođač značajno izmjenio ovaj, nekada MPV model, koji sada pripada SUV segmentu.

Nova 3008-ica takođe je dobila maksimalnih 5 zvjezdica za bezbjednost. Gledano po oblastima koje se ocjenjuju, postignuti su sledeći reultati: zaštita odraslih putnika – 86%, bezbjednost djece putnika – 85%, zaštita pješaka – 67%, dok je SUV dobio ocjenu 58% za sisteme asistencije, zbog toga što sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti nije standardan kod svih verzija ovog modela.

Bezbjednost putnika prilikom crash testa ocjenjena je kao dobra, a EuroNCAP je zamjerio proizvođaču da vozač nije maksimalno zaštićen u predjelu grudi u slučaju frontalnog sudara.

Pogledajte snimke crash testova ova dva modela: