Zbog problema na rezervoaru

Ford povlači 1,5 miliona automobila

079_ford_focus

Američki proizvođač automobil pozvaće vlasnike određenih modela Focusa iz Sjeverne Amerike na vanredni servis zbog problema u sistemu za gorivo, koji može da dovede do prestanka rada motora.

Kako je saopšteno, opozivom je obuhvaćeno oko 1,5 miliona vozila Ford Focus, modelske godine 2012-2018, koji su opremljeni 2.0 litarskim GDI motorom ili 2.0 litarskim GTDI agregetom.

Zbog problema koji je lociran na plastičnom rezervoaru za gorivo, a koji kompjuter u vozilu nije u stanju da detektuje, može doći do iznenadnog prestanka rada motora automobila, ili se može desiti da nakon gašenja pogonske jedinice motor neće ponovo da se pokrene.

Ford kaže da vlasnici problematičnih Focusa u SAD mogu i sami da predvide da će do ovog doći ukoliko primijete da kazaljka pokazivača nivo goriva osciluje gore-dole u vožnji i ne očitava realno stanje količine goriva u rezervoaru.

Navodi se da je riječ o primjercima Focusa sa 2.0 GDI motorom koji su izrađeni u fabrici Michigen prije 13. aprila 2017, kao i o vozilima sa 2.0 GTDI pogonskim jedinicama koja su proizvedeni do 2. februara 2018. godine.

Ford je precizno izračunao da se radi o 1.463.389 automobila u čitavoj Sjevernoj Americi, od čega je 1.282.596 registrovano u SAD.

Proizvođač navodi da je riječ o preventivnoj servisnoj akciji kako bi se otklonio uzrok potencijalnog kvara i da do sada nije upoznat da je zbog ovog problema neki Focusa izazvao saobraćanu nezgodu niti da je bilo povređenih osoba.