Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako ispravno mijenjati brzine: Smijemo li preskakati stepene na mjenjaču

mjenjac

Nesumnjivo je da vožnja za neke predstavlja pravu umjetnost, a za neke nužno zlo. Jedan od najčešćih “problema” koji se javlja već u autoškoli pravilan je način upotrebe kvačila, odnosno pravilan način promjene stepena prijenosa. Što se smije, a što ne smije raditi s ovim osjetljivim dijelom automobila, pišu automobili.hr

Iako je teorija i praksa vožnje često nešto sasvim suprotno, a većina vozača razvije neke i ne tako dobre navike zbog kojih njihov limeni ljubimac na ovaj ili onaj način trpi, ponekad je dobro ponoviti gradivo i vratiti se u klupe autoškole. Prva i najvažnija lekcija je promjena brzina i pravilna upotreba kvačila. Osim što način na koji vozač mijenja stepen prijenosa utječe na potrošnju, efikasnu upotrebu snage motora i još nekoliko važnih stvari, nespretno mijenjanje brzina utječe i na udobnost vožnje. Sve se to, doduše, odnosi samo na automobile s ručnim mjenjačem dok je priča s onim automatskim nešto sasvim drugačija.

U videu koji donosimo u nastavku u kojem poznati stručnjak, Jason Fenske, objašnjava zašto je loše mijenjati stepene prijenosa na način kako to rade neki od vozača. Iako je ova tema dobrano poznata svakom auto entuzijastu nije na odmet ponoviti gradivo. Jedna od stvari koje su u videu naglašavane opasnost je od većih kvarova koji mogu nastati preskakanjem dvije ili više brzina u određenim uvjetima vožnje.

Naravno, cijelu priču treba staviti u kontekst automobila kojim se upravlja pošto se tehnologija mjenjača uvelike razlikuje od automobila do automobila.