Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lada s modelom XRAY kreće u pohod na evropsko tržište

xray

Nakon modela Vesta, Lada predstavlja još jedan potpuno novi model. XRAY je kompaktni crossover kojem će po svemu sudeći cijena biti najjači adut.

Nepune tri godine trebale su Ladi da se pripremi za lansiranje drugog potpuno novog modela u gami. XRAY stiže nakon dva istoimena koncepta i što je važnije, serijski se model tek minimalno razlikuje od koncepta.

xray2

U Rusiji se trenutno proizvodi oko 50 posto dijelova za automobil, a vrlo brzo udio domaće proizvodnje trebao bi skočiti na 71 posto. Do sada je proizvedeno oko 200 testnih automobila, a pravi start proizvodnje tvornice u Togliatiju kreće 15. decembra.

Kao i u slučaju Veste, interijer je moderno osmišljen. Popis opreme je više nego pristojan, uključuje kožom presvučen upravljač, potpunu elektrifikaciju, klima uređaj, parkirne senzore…

xray1

Kao što se i očekivalo ponudu motora će činiti tri benzinca. Osnovni 1.6 daje 106 KS i 148 Nm, sredina ponude je motor iste zapremine i snage 114 KS (155 Nm), dok je top model opremljen 1,8-litaskim motorom sa 123 KS i 178 Nm. Potonji će biti dostupan i u kombinaciji automatskog mjenjača.

Prema preliminarnim podacima 4,16 metara dugačak XRAY hvata 100 km/h za nešto više od 10 sekundi, postiže preko 170 km/h, a prosječno troši 7-8 l/100 km.

Tokom iduće godine XRAY će biti podvrgnut EuroNCAP testovima, a u Ladi su vrlo skromni – cilj je osvojiti tri zvjezdice.

Nakon obavljanja formalnosti Ladin crossover na evropsko tržište bi trebao stići polovicom iduće godine, i to po cijeni ne višoj od 8.000 EUR.