Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Legendarni McLaren F1 popravljaju “prastarim” laptopom (FOTO)

mclaren-f1-lm

McLaren F1 je bio jedan od najnaprednijih automobila kad je predstavljen davne 1992. godine, a i danas je najbrži cestovni automobil. Napravili su ih samo 106 primjeraka, a dok su računari strašno napredovali u protekle 24 godine, McLaren se i danas mora osloniti na prastari Compaq LTE 5280 prijenosnik kako bi uopće mogli servisirati elektroniku ove jurilice.

Novinari Jalopnika nedavno su posjetili McLaren i među raznim posebnostima uočili prastari računar. Iz McLarena su pojasnili kako trebaju ovaj računar jer imaju posebnu CA karticu koja je instalirana u njemu. Radi se o sučelju između DOS softvera i automobila.

anws7sdood1wcumyxegm

Dok moderni računari koriste pametne kartice ili USB stickove s pristupnim kodovima za osjetljive sustave, CA kartica se koristila u ono vrijeme kao posebni hardver unutar integriranog sustava za zaštitu i osiguravanje kopiranja.

Kako bi mogli sigurno servisirati ove automobile, McLaren je posvuda tražio ove računare, ali i sami rade na novom sučelju koje će biti kompatibilno s modernim laptopima. To bi im trebalo omogućiti da ne ovise o prastarim strojevima.

sdr7zkfnkj6jfwell3kv

Inače, ovakav laptop bez CA slota košta par stotina dolara, no funkcionalni i pravilno konfigurirani računar sa tim slotom stoji par hiljada dolara. Iako se čini puno, to je prava sitnica u odnosu na višemilijunsku cijenu koju F1 i danas postiže.