Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon ponovljenog glasanja koalicija DSS-Dveri ipak u Skupštini Srbije

dss dveri

Nakon ponovljenog glasanja na 15 biračkih mjesta na općim izborima u Srbiji, na osnovu 99,99 posto obrađenih biračkih mjesta, Narodnu skupštinu Srbije činit će poslanici sedam izbornih lista plus deset poslanika sa manjinskih lista za koje cenzus od pet posto ne važi, javlja Anadolu Agency.

Prema podacima koje je kasno sinoć objavila Republička izborna komisija (RIK), koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je 131 mandat u parlamentu, koalicija Demokratske stranke ima 16 mandata, koalicija SPS-JS 29, Srpska radikalna stranka 22, koalicija DSS-Dveri 13, koliko i koalicija SDS-LDP-LSV, pokret „Dosta je bilo“ 16 mandata.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 4, Bošnjačka demokratska zajednica 2, koliko i SDA Sandžaka, a Zelena stranka i Ardita Sinani imaće po jedan mandat. Podsjećamo, Skupština Srbije broji 250 delegata.

Na ponovljenom glasanju, prema rezultatima sa 14 biračkih mjesta, koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 48,25 posto, koalicija oko DS-a 6,02, koalicija SPS-JS 10,95 posto, Srpska radikalna stranka 8,10 posto, koalicija DSS-Dveri, koja je bila ispod cenzusa prije ponovljenog glasanja, 5,03, koalicija SDS-LDP-LSV 5,02 posto i pokret Dosta je bilo 6,02 posto. Ostale liste nisu prešle izborni prag od pet posto.

„Danas se glasalo na 15 biračkih mesta. Glasanje je proteklo regularno. Do sada je Republička izborna komisija utvrdila rezultate sa 14 biračkih mjesta. RIK nije dobila zvanične rezultate sa jednog biračkog mjesta. U pitanju je biračko mjesto na Novom Beogradu, gdje je prema nezvaničnim informacijama došlo do nekih čarki između članova biračkih odbora oko potpisivanja zapisnika“, rekao je predsjednik RIK-a Dejan Đurđević i pročitao preliminarne rezultate sa 14 biračkih mjesta.

Kazao je da se sjednica na kojoj će se odlučiti o konačnim rezultatima izbora očekuje večeras oko 21 sat, ali da se dosad saopšteni rezultati ne mogu promijeniti i kad se ubroje glasovi sa biračkog mjesta u Novom Beogradu.