Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Legendarni Yugo na Nurburgringu

yugo-na-nurburgringu

Premda smo se mi na ovim prostorima navikli još uvijek ponekad u saobraćaju vidjeti legendarni Yugo kako se sa svojim zadnjim atomima snage pokušava uklopiti u savremenu sliku svijeta, čini se da se situacija već nekoliko koraka prema zapadu malo razlikuje.

Ondje je Yugo pojava i pokretač razgovora, što onih koji ga simpatiziraju, što onih kojima prvo na pamet padaju silne liste najgorih automobila na kojima je proizvod bivše Jugoslavije toliko često viđen gost. Zamislite koliku pažnju onda privlači kada posjeti trkaću stazu, i to ne bilo koju – Yugo, dobrodošao na Nurburgring!

Iako je ta famozna njemačka staza u vrijeme održavanja dana otvorenih za apsolutno sve zainteresirane vozače puna uistinu svakakvih čudesnih vozila, to je prije svega mjesto na kojima automobili poput Yuga bez sumnje privlače daleko više pažnje okupljene mase od brojnih supersportskih egzotičnih automobila. U to se uvjerila ekipa okupljena oko portala bud3, koja je odlučila razbiti predrasude o ovoj “krntiji” i odvesti jedan primjerak daleko izvan njegove zone komfora – na trkaću stazu daleko od kuće.

yugo-na-nurburgringu1

Možemo samo zamisliti iskustvo i sjećanja kojima je ovo putovanje obogatilo njihove živote, no najbolje ga opisuju oni sami riječima: “Naš odmor je trajao deset dana, pripremali smo se deset mjeseci, a mi ćemo ga prepričavati deset godina.”

Deset godina trajalo je i sklapanje ovog Yuga, heroja putovanja čiji je vlasnik Andrej Jovanović dugo vremena maštao o tome kako će svoj projektni automobil jednog dana provozati po Zelenom paklu. Automobil je do Njemačke dovezen na prikolici, što je sasvim u redu ako uzmete u obzir koliko je truda i vremena uloženo u njegovu realizaciju (detaljnije o samom automobilu možete saznati na stranici Prijemno Odeljenje).

U sklopu putovanja ekipa je posjetila i takozvani Ring Garage, gdje je vlasnik Yuga popričao s (relativno) poznatim i opičenim (fikcionalnim) likom s YouTubea Boosted Borisom, kojemu je otkrio manje-više sve bitne modifikacije odrađene na automobilu, a potom ga smjestio na suvozačevo sjedalo i odveo na stazu. Što reći osim da smo iskreno ljubomorni na pothvat i vjerujemo da su se dojmovi s odmora tek sada u potpunosti slegli.