Ispovijest ubice Alena Rizvanovića: Nikad mi nije pružena šansa

600_1474229032alen-rizvanovic1

U utorak će početi suđenje Alenu Rizvanoviću, porijeklom iz BiH, koji je u suludom pohodu u centru Graza u Austriji u junu prošle godine ubio troje, a povrijedio 34 ljudi.

Austrijski Kronen Zeitung uoči ovog suđenja objavio je životnu priču Rizvanovića, koji je rekao da se danas osjeća kao žrtva. Tvrdi da je odrastao u teškoj porodičnoj situaciji, da nije imao prijatelje, te da je bio neuspješan u poslu i imao probleme sa ženama.

Govoreći o kobnom danu, kazao je da se on nije razlikovao od prethodnih, da je toga dana bio pospan jer je prethodne noći dugo bio na internetu… Tokom saslušanja je rekao da se u Grazu toga dana trebao sresti sa djevojkom koju je upoznao na internetu, no ona je vjerovatno bila plod njegove mašte.

Psihijatri imaju različita mišljenja u vezi s njim, da pati od šizofrenije, odnosno da se samo pretvara.

Alen Rizvanović je rođen 17. marta 1989. godine u Bihaću. Otac mu je vozač, a majka trgovac. Alen tvrdi da ima traume jer je sa porodicom morao izbjeći iz BiH tokom rata. Rekao je da se u igri sa djecom u Austriji osjećao kao autsajder, jer su ga izbjegavali, te je većinu vremena provodio igrajući igrice u kući.

Komšije, međutim, za Rizvanoviće kažu da su oni “komšije iz pakla”. Za Alena kažu da je bio povučen, ali agresivan, dok Krone Zeitung navodi da je njegov IQ čak 132, ali je bez obzira na to imao problema da završi srednju školu.

Alen navodi da mu nikad niko nije pružio šansu i da ga je opterećivalo to što je usamljen. Radio je u čak 11 firmi, a nigdje se nije dugo zadržao zbog lošeg ponašanja. Austrijankama se, kaže, nije sviđao, pa je potražio djevojku iz BiH, prenosi Faktor.

Tvrdi da ga je supruga s kojom ima dvoje djece prihvatila, kao i ostale djevojke iz BiH, samo zato što je mislila da je bogat. Svijet oko sebe je mrzio sve više te je danonoćno igrao igrice, ali je i zlostavljao suprugu koja ga je napustila i otišla u sigurnu kuću nekoliko sedmica prije njegovog smrtonosnog pohoda u Grazu.