Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mercedesova S klasa: Tehnološki iskorak prestižne krstarice

Mercedes-AMG S

Mercedes je na šangajskom salonu javnosti premijerno prikazao obnovljenu S klasu, svjetskog lidera u segmentu luksuznih limuzina.

Još od doba legendarnog “genšera” Mercedes S klasu razvija s posebnom pažnjom, doslovno bez limita, bilo u kreativnom ili financijskom pogledu. Kao i do sada, S klasa ostaje predvodnik automobilske ponude, što u 2017. godini znači Intelligent Drive tehnologije autonomne vožnje, još učinkovitije motore i dakako kraljevski komfor u kabini.
Prodaja starta u julu, a u evropske salone stiže početkom jeseni.

Kao što je poznato, u ponudu S klase ulazi nova linija rednih šestcilindraša, benzinskih i dizelskih, kao i novi V8 biturbo benzinac.

Mercedes-Benz S 560 4MATIC donosi novi V8 s 469 KS i 700 Nm, 10 je posto štedljiviji od prethodnika, a opremljen je sistemom deaktivacije cilindara. S 63 4MATIC+ nudi AMG 4.0-litreni V8 biturbo motor sa sustavom deaktivacije cilindara. a zamjenjuje prethodni 5.5-litreni V-8 biturbo.

Raspolaže sa 612 KS i 900 Nm, više i od prve generacije S65 AMG, a mečku potjera do 100 km/h za 3,5 sekundi. S65 AMG ostaje u ponudi, a sada nudi 630 KS i 1.000 Nm.

U ponudi dizelaša su S350d s 286 KS i 600 Nm, te S 400d s 340 KS i 700 Nm.

U rekordnom roku ponuda će se proširiti plug-in hibridom s bar 50 km električnog dosega. Svjetsku premijeru doživjet će revolucionarne tehnologije, kao što su 48-voltni integrirani motor startera i električni booster kompresor.

U pogledu autonomne vožnje DISTRONIC Active Proximity Control i Active Steer Assist sada pružaju još udobniju podršku vozaču kod održavanja sigurne udaljenosti i upravljanja. Tako se brzina sada namješta automatski prije zavoja i križanja.

A kad je komfor u pitanju boljeg izgleda nema. Dovoljno je reći kako S klasa doslovno skenira cestu ispred sebe i prilagođava parametre podvozja, dok opcijski Energizing sustav objedinjuje sve sustave u kabini (klima, masaža, rasvjeta, audio sustav) i prilagođava ih afinitetima putnika kroz šest modova rada.

Vanjski znak raspoznavanja obnovljenog modela su nova izvedba prednje maske, dodatno distancirana kromom kod V12 produljene izvedbe. Odbojnici su nešto dinamičnijeg karaktera, a LED svjetla donose svježi potpis, sprijeda i straga. Ukupno se nudi sedam novih aluminijskih felgi promjera 17 do 20 inča.

Dva zaslona od 12,3 inča sada su spojena čime se formira jedinstveno ugođaj kokpita. Poput pametnih telefona upravljač dobiva kontrole osjetljive na dodir. Prvoklasni materijali i vrhunski audio sistem se podrazumijevaju.