"Monstrum" u najavi: Alfa Romeo 8C bi mogao da ima 800 KS – Fokus.ba
Brzi i žestoki

“Monstrum” u najavi: Alfa Romeo 8C bi mogao da ima 800 KS

11/08/2018

Italijanski proizvođač je krenuo da polako skida zavjesu sa 8C, pa je tako najavio kupe visokih performansi izgrađen od ugljeničnih vlakana, sa twin-turbo motorom smještenim u sredini za zadnji pogon i elektromotorom na prednjoj osovini.

Ranije je obećano da će ova hibridna kombinacija da razvija više od 700 KS, ali nove informacije najavljuju cijelih 800.

Pod haubomće biti 2,9-litarski agregat koji se nalazi u sedanu Giulia Quadrifoglio i SUV-u Stelvio Quadrifoglio, ali će za novi model ovaj V6 biti dodatno unapređen.

Dok ove Q verzije pomenutih modela imaju oko 505 KS, spekuliše se da će Ferrari svoj agregat “pojačati” na blizu 600 KS. Što se tiče elektromotora, on je takođe već u upotrebi u Maserai Alfieri, a poseduje približno 204 KS.

Alfa Romeo je već najavio da će “vaskrsli” 8C ubrzavati 0-100 km/h za manje od tri sekunde sa ovim pogonom na obje osovine.

Problem u cijeloj ovoj priči je što će Alfa Romeo ostati samo pusti san “običnim” smrtnicima jer se očekuje da kompanija ograniči proizvodnju na maksimum 1.000 jedinica, pa se očekuje da ima visoku cijenu.

Nešto pristupačniji Alfin sportski automobil biće novi GTV, koji u suštini predstavlja Giuliu Quadrifoglio u kupe verziji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.