Brzi i žestoki

Audi RS7

Najbrže blindirano vozilo na svijetu do stotke stiže za 2,9 sekundi

11/07/2019

U gepeku se nalazi i poseban spremnik s oružjem, a u trenutku kada se ono izvadi, automobil će automatski pozvati 911 i poslati vašu lokaciju

Kada govorimo o blindiranim vozilima, prve asocijacije najčešće su masivni američki SUV modeli ili kakve limuzine s dodatkom kilograma koje, iako su odlične po pitanju blokade metaka i ostalih opasnosti, ipak nisu najzabavnija vozila za voziti. Ipak, kompanija AddArmor predstavila je svoj projekt – blindirani Audi RS7 koji je pritom i tuniran čime je postao najbrže blindirano vozilo na svijetu!

Čini se kako će se zaštitari kompanija ili državnih institucija koje nabave ova vozila svađati oko toga ko će se naći za upravljačem. Šta je zapravo posebno na ovom modelu?

Prvo snaga 4,0-litarskog twin-turbo V8 motora porasla je na čak 771 KS uz 1085 Nm okretnog momenta, što omogućava ovoj neuništivoj limuzini sprint do stotke za 2,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 325 km/h!

Kako su došli do ovakvih performansi? Samo tuning motora nije bio dovoljan, budući da blindirani modeli uvijek imaju dodatnu težinu zbog svih dodataka koje imaju. Stoga su u kompaniji odlučili koristiti čvrste, ali i lagane materijale, pa su ojačani materijali povećali ukupnu težinu za samo 90 kg. Automobil pritom zadovoljava B4 nivo balističke zaštite.

U AddArmoru tu nisu stali, već su odlučili automobil opskrbiti zanimljivim stavkama, a čini nam se da su im kao inspiracija poslužili filmovi o Jamesu Bondu. Tako automobil može ispuštati posebne zvukove, opremljen je sprejem koji se može po potrebi ispustiti na neprijatelja. Osim toga, ručke mogu postati elektro-šoker što će onemogućiti neželjeni ulazak u kabinu.

Tu je i posebna kamera za noćnu vožnju, detektor eksploziva i mina kao i maske za vozača i putnike. Ispod prednjeg branika nalaze se ojačanja koja čuvaju hladnjak, pa je tako u slučaju bijega s ovim monstruoznim Audijem moguće i probijati barikade.

U krajnjem slučaju, u gepeku se nalazi i poseban spremnik s oružjem, a u trenutku kada se ono izvadi, automobil će automatski pozvati 911 i poslati vašu lokaciju. Koliko sve to košta? Cijena ovog modela u SAD-u iznosi 205.000 dolara, a ako već imate RS7 u garaži i želite ovakvu doradu, to će vas stajati 91.000 dolara. U kompaniji AddArmor ističu kako je moguće odabrati i jeftinije varijante koje kreću od 28.000 dolara…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.