Najbrži električni bolid stiže u Evropu

Dendrobium625

Na skorašnjem ženevskom salonu malo poznata singapurska kompanija predstavit će svoj prvi električni hiperautomobil.

Zasada je malo toga poznato, osim kako se radi o trenutno najsnažnijem električnom automobilu. Njegov pogon razvija maksimalnih 1.500 KS i 4.000 Nm, a prema dostupnim informacijama hvata 100 km/h za svega 2,6 sekundi uz maksimalnu brzinu blizu 400 km/h. Sa 100 kWh baterijama trebao bi imati doseg od oko 400 km, naravno ne u punom gasu.

Ali to su sve vrijednosti u koje je teško povjerovati, a u ovoj su fazi podložne promjenama. Stoga ih treba uzeti sa rezervom.

Primjera radi, Rimčev Concept S, ekstremna izvedba Concepta One raspolaže sa 1.384 KS i 1.800 Nm, a navodno postiže 100 km/h za 2,5 sekundi. Proizvođač deklarira maksimalac od nevjerovatnih 365 km/h.

Vijest o novom električnom bolidu je iznenađujuća, pogotovo ako se uzme u obzir da iza projekta Dendrobium stoji Vanda Electrics koji proizvode električne skutere i manja dostavna vozila.

Ali, s druge strane na ovom projektu surađuju s Williams Advanced Engineering, čime je osiguran izvor najnaprednijih tehnologija i znanja, onaj iz Formule 1.


Proizvodnja je navodno limitirana na 10 primjeraka, a cijena je zasad nepoznata. Recimo i kako je Dendrobium tip orhideje uobičajene sa Singapur.