Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naprodavaniji automobil svih vremena

toyota-corolla-1966
Prva Toyota Corolla iz 1966.

Na svoj 50 rođendan, najprodavaniji model u istoriji, Toyota Corolla, stigla je do 44 miliona isporučenih primjeraka širom svijeta.

Corolla se na tržištu pojavila 1966, a trenutno je u prodaji 11. generacija ovog modela. Automobil koji je razvijen polovinom 60-tih godina 20. vijeka, zamišljen je kao “narodni” auto, sa prostranom kabinom i zadnjom klupom. Toyota se odlučila da prednja sjedišta budu zasebna, a ručica mjenjača spuštena je na pod između vozača i suvozača, što je u to vrijeme bilo inovativno rješenje.

Novom modelu bilo je potrebno svega tri godine da postane najprodavaniji automobil na domaćem, japanskom tržištu, a nakon toga Corolla je krenula u osvajanje svijeta. Samo dvije godine nakon lansiranja, Toyota je uspjela da proda 1,1 milion automobila, koji su izrađivani u fabrici Takaoka podignutoj za potrebe proizvodnje Corolle.

corolla

Prva generacija pored aktuelne Corolle

Izvoz u SAD, u tom periodu najvažnije i najveće, ali i najkonkurentnije tržište na svijetu, počeo je 1968. godine.

Toyota Corolla postala je 1997. najprodavaniji model na svijetu svih vremena, pošto je ukupna prodaja dostigla 22,65 miliona vozila. Ipak, mnogi ljubitelji automobila i dalje joj osporavaju ovu titulu, uz argument da se automobil toliko promijenio za ovih 11 generacija i 50 godina, da to više i nije isti model, uprkos tome što nosi isto ime.

buba

VW Beetle iz 1972.

Poređenje radi, originalna Volkswagenova “buba” (Beetle), drugi najprodavaniji model u istoriji i prvi automobil koji je došao do broja od 20 miliona prodatih primjeraka, ostao je u velikoj mjeri neizmijenjen tokom više od šest decenija proizvodnje. U prilog tome, mnogi su skloni da tvrde kako je “bubinu” karoseriju iz 1936. moguće montirati na šasiju posljednje verzije ovog automobila iz 2003. godine, i obrnuto.