deutsche bahn

Njemački vozovi do 2040. prelaze na biogoriva

deutsche-bahn-njemacka-voz

Kompanija se namjerava oslanjati na biogoriva, pored drugih stvari, koja će se proizvoditi od otpadnog materijala kako proizvodnja goriva ne bi utjecala na proizvodnju hrane

Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn izvijestila je danas da u potpunosti želi ukloniti dizel goriva iz svojih vozila i zamijeniti ih biogorivima do 2040.

„Naših 3000 dizel vozila će od ove godine postupno prelaziti na alternativna goriva”, rekao je izvršni direktor tvrtke Richard Lutz u nedjelju.

„Osim okretanja stopostotnoj zelenoj energiji, postupno uklanjanje dizela do 2040. jedan je od naših centralnih ekoloških planova”, dodao je.

Kompanija se namjerava oslanjati na biogoriva, pored drugih stvari, koja će se proizvoditi od otpadnog materijala kako proizvodnja goriva ne bi utjecala na proizvodnju hrane.

Što se tiče novih vozila, kompanija je rekla da će ubuduće kupovati jedino vodikove motore ili elektromotore s baterijom.

Podružnica kompanije koja se bavi prijevozom tereta, DB Cargo, najavila je slične ciljeve sredinom januara, uključujući i lokomotive koje mogu birati između dizelskog i električnog pogona pa stoga mogu voziti elektrificiranim prugama, ali i onuda gdje one nisu dostupne.