Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova Nissan Navara stigla u BiH: “Off-road zvijer sa stilom”

Nissan Navara7
FOTO E.Borovina / Fokus.ba

Nova Nissan Navara premijerno je predstavljena javnosti na Off-Road promociji u prelijepom ambijentu Popovog polja, u blizini svjetski poznate pećine Vjetrenice.

Nova Navara NP300 nastala je kao plod dugogodišnjeg Nissanovog iskustva na polju crossovera, te 80. godina iskustva u proizvodnji snažnih i robusnih Pick-Up vozila. Nova Navara predstavlja žestok udarac konkurenciji u klasi pick-up vozila nosivosti do jedne tone, a osmišljena je i konstruisana na osnovu posebnih zahtjeva i potreba evropskog tržišta. Proizvodi se u Evropskoj uniji pa potencijalni kupci neće plaćati dodatne dadžbine, što je slučaj sa vozilima koja se proizvode izvan EU.

Za potrebe nove Navare Nissan je potpuno promijenio pristup i dizajn zadnjeg ovjesa koji sada ima pet prihvatnih tačaka umjesto standardnih lisnatih opruga. Vape za dodatnim teretom kako bi se automobil “osjećao” kao na domaćem terenu. Na ovaj način Navara je dobila mnogo na udobnosti i uglađenosti, a pri nije izgubila fantastične vozne sposobnosti van asfalta. U to smo se uvjerili na promociji dok smo Navaru vozili kroz blato, plitko jezerce, oranice na Popovom polju…

Imali smo priliku voziti najskuplje opremljeni model koji dolazi sa mnoštvom opreme poput kožnih sjedišta koja su grijanjem, navigacijom, 360o sistem kamerom, automatskim mjenjačem… Pod poklopcem motora je 2,3 litarski dCi dizel motor najveće snage 190 KS i 450Nm obrtnog momenta dostupnih pri 1.500 o/min. Za prenos snage zadužen je sedmostepeni automatski mjenjač i pogona na sva četiri točka, podesiv na zadnje točkove, na sva četiri i na sva četiri (spori) za teške terene. Dodatna mogućnost je zaključavanje zadnjeg diferencijala, a tu je i pomoć pri spuštanju po velikoj nizbrdici.

Do 100 km/h nova Navara stiže za oko 10 sekundi, a na autoputu uspjeli smo “nakucati” brzinomjer do brojke 192 km/h.

Nakon cjelodnevne “torture” u skoro svim mogućim uslovima, prosjek potrošnje je iznosio respektabilnih 9,5 l/100 km. To je zaista odličan podatak ako se uzmu u obzir gabariti vozila, automatski mjenjač i pogon na sva četiri točka. Nova Navara oduševljava u svakom momentu, bilo da vozite na asfaltu ili mimo njega. U odnosu na ostale učesnike u saobraćaju imate dojam da vozite mali kamion. Jedan dan druženja s Navarom bio je dovoljan da steknemo dojam kako bi s ovim pick-upom mogli stići i “na kraj svijeta”.

Startna cijena nove Navare je 62.200 KM dok najopremljeniji model košta 93.000 KM. Garancija je 5 godina ili 160.000, ovisno koji uslov prije nastupi.

Za kompletan cjenovnik skinite OVDJE.