Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Qashqai u rekordnom roku prodat u 500.000 primjeraka

Qashqai 500000

Nissan danas obilježava rekord jer s proizvodne linije u engleskom Sunderlandu silazi petstohiljaditi Qashqai. Kako je taj broj postignut za samo 21 mjesec, Nissanov pionirski crossover postao je prvo vozilo proizvedeno u Velikoj Britaniji koje je za tako kratko vrijeme proizvedeno u 500.000 primjeraka.

Od početka proizvodnje u januaru 2014., po jedan novi Qashqai s proizvodne linije br. 1 u Sunderlandu silazi svake 62 sekunde, od čega ih je gotovo 100.000 (20 %) prodano u Velikoj Britaniji.

Današnjim rezultatom Qashqai je također srušio rekord prve generacije Forda Cortine kojoj su za pola miliona primjeraka bila potrebna 34 mjeseca, odnosno Austina/Morrisa 1100/1300, koji je isti broj dostignuo za 29 mjeseci.

Zahvaljujući kombinaciji kvalitete, elegancije i najbolje tehnologije u klasi, Qashqai je postao najbolje prodavani crossover u Evropi, pri čemu su Francuska (68.044), Italija (45.464) i Španija (42.306) zaslužne za gotovo trećinu (31 %) ukupnog broja prodanih primjeraka na svijetu.

Iako izvorno osmišljen za evropsko tržište, Qashqai je omiljen i u drugim dijelovima svijeta – prodaje se u 84 države, među ostalim i u Ugandi, Zambiji i Sv. Kristoforu i Nevisu.

„Nissan Qashqai stalno obara rekorde”, rekao je Paul Willcox, predsjednik Nissana Europa. „Pola miliona Qashqaija prodanih za samo 21 mjesec je nevjerojatno dostignuće i dokaz da je Qashqai pogodio ukus kupaca. S pionirskom prvom generacijom sada u Europi cestama ukupno vozi više od 2,5 miliona Qashqaija, što Nissan čini neospornim predvodnikom segmenta crossovera.”

Do danas je proizvedeno više od 2,5 miliona Qashqaija. Od kraja jeseni 2015. novi će se Qashqai za domaće rusko tržište proizvoditi u Sankt Peterburgu.

Kako biste saznali više o Nissanovu nagrađivanom Qashqaiju, molimo posjetite www.nissan.ba ili posjetite lokalnog Nissanovog koncesionara.