Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obavezno nošenje biciklističkih kaciga u BiH je prošlost

biciklista-kaciga

Predstavnici banjalučkog Centra za životnu sredinu pozdravili su usvajanje izmjena i dopuna Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se za bicikliste ukida obavezno nošenje kacige.

Koordinator programa „Transport“ u Centru za životnu sredinu Tihomir Dakić smatra da je to veliki korak ka većoj i lakšoj promociji korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva.

-Svo ovo vrijeme korištenje zaštitne kacige u saobraćaju je bilo pogrešno prikazano, te je biciklizam predstavljan kao opasna aktivnost. Međutim, istraživanja su pokazala da je jednako opasno kretati se pješice u gradu po trotoaru. Također, dobrobit dnevnog korištenja bicikla naspram opasnosti u saobraćaju je u odnosu 20:1. Sada je na lokalnim zajednicama da više obrate pažnju na regulisanje saobraćaja, demotivisanje upotrebe motornih vozila, promociju zdravih načina kretanja i smanjenje aerozagađenja. Pozivamo sve one koji su zbog kaciga prestali da koriste bicikl, da se vrate na njega i da poštujući saobraćajna pravila uživaju u svim dobrobitima koje vožnja bicikla pruža – naveo je Dakić.

I Milenko Džever, stručni saradnik za puteve i licence u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS napominje da zakonom nije zabranjeno nošenje kacige, već da građani sami mogu da izaberu da li ćeje koristiti.

-Svakako da preporučujemo da ih djeca nose, dok dovoljno dobro ne savladaju da voze bicikl. Do sada je stari član zakona destimulisao korištenje bicikla, a potrebno je upravo suprotno, da se destimulišu korisnici motornih vozila, pogotovo kada su u pitanju gradske zone – kazao je Džever, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.