Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogromni četverotočkaši oduševili publiku u Madridu

monster-jam

Stadion madridskog fudbalskog kluba Atletico Madrida “Vicente Calderon” bio je domaćin nesvakidašnjeg showa “Monster Jam”, koji je okupio hiljade zaljubljenika u modificirane terence, kamione i druge snažne četverotočkaše.

Redari su za četiri dana uklonili travnjak sa stadiona i tonama zemlje, pijeska, plastike i drvenih podloga pripremili teren za održavanje predstave na kojoj su vozači pokazali šta su sve sposobni izvesti sa svojim brzim i snažnim vozilima.

monster-jam1

Među najzapaženijim “zvijer-vozilima” bili su modificirani kamioni čiji točkovi su visoki 1,7, a široki 1,1 metar. Ispod haube im se kriju motori jačine i do 1.500 konjskih snaga.

“Nema velike razlike u korištenju ovakvih vozila u odnosu na obične automobile. Ima samo nekoliko kritičnih komandi koje treba savladati. Na ovakvim predstavama je najvažnija sigurnost redara, publike i vozača. Vezani smo sa petokrakim sigurnosnim pojasom. U ovom poslu sam tri godine, ali ovdje nema nekih granica, tako da ima kolega koji ovakva vozila voze već 40 godina”, kazao je vozač kamiona “El Diablo” Jean Paul Ruggerio.

monster-jam2

Monster Jam je nastao 1970. godine na sajmu traktora u SAD-u, a vremenom se razvio u samostalan performans modificiranih vozila.

Posljednjih nekoliko godina osvaja i publiku u Evropi.