Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oldtimeri kao mamac za turiste

oldtimer zg1

Zagrepčanin Ivan Nešić spojio je svoju ljubav prema oldtimerima i predmetima iz nostalgične prošlosti sa turizmom. Često ga se može susresti na Gornjem gradu, gdje prolazi velik broj stranih i domaćih turista, upravo da bi im omogućio da se fotografiraju u jednom od tri njegova limena ljubimca.

Ivan Nešić član je prvog hrvatskog Oldtimer kluba ”Zagreb“ od 1986. godine, od samog njegovog osnutka. Nešić je po struci inženjer prometa, nezaposlen je, pa mu je zarada koju dobije od fotografiranja turista uz njegove oldtimere jedini izvor prihoda.

Nešić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže kako mu je cilj javnosti, posebno turistima, prezentirati tehničku kulturu kroz oldtimere.

oldtimer zg

Njegove mušterije su slučajni prolaznici na Gornjem gradu, posebno brojni turisti koji dođu vidjeti crkvu sv. Marka, a parkiran je obično ispred Gradske vijećnice.

Kaže kako su za njegove izloške češće zainteresirani domaći prolaznici ili turisti, jer su im predmeti koje Ivan ima u svojim automobilima poznati i djeluju nostalgično.

Ivan naplaćuje fotografiranje uz auto ili pak sjedenja u autu sa svega pet dolara ili 30 kuna.

Ovaj nezaposleni inženjer prometa u svom voznom parku olditimera ima fiću, fiata topolino iz 1940. godine, te opel mantu i opel kadeta iz 1970-ih. Svoje vrijedne aute drži doma, u garaži svoje kuće na zagrebačkoj Trešnjevci.

oldtimer zg2

Fiat topolina je kupio 1985. godine, no auto je bio u takvom stanju da ga je s vremenom potpuno obnovio.

Koreanci koji često prolaze vole se slikati, ali nisu baš spremni platiti, kaže Ivan, no smatra kako su Koreanke zgodne djevojke.

Lutka iz 60-ih godina koju drži na haubi svog fiat topolina je simbol Jugolsavije, kaže Ivan.

”Svi koji su išli u Trst ili Veneciju su kupovali ovakve lutke koje bi stavili na svoj krevet. I Bosanci i Srbi i Hrvati, svi su to do negdje 1975. donosili iz Trsta u kutijama. Svi stariji ljudi znaju da je ovakva lutka stajala na krevetu i zovu je talijanska lutka“, priča Nešić.

Lutka i veliki, bijeli medo koji sjedi na mjestu suvozača, ruke umočene u limenu kanticu od Podravkine mermelade, dodaju ponešto nostalgičnom ugođaju, a te predmete dobro prepoznaju stariji Zagrepčani.

Nešićev topolino je registriran, s njim je svojevremeno sudjelovao na snimanju filmova i reklama. Svoje limene ljubimce iznajmljuje za vjenčanja, kako bi se mladenci u njemu provozali gradom ili pak samo za potrebe fotografiranja.