kolona od 60 vozila

Oldtimeri na proputovanju od Sarajeva do Mostara (FOTO)

oldtimeri (2)

U nedjelju, 5. maja, u Sarajevu će biti organizirana zabava na kojoj će građani birati najljepši automobil

Međunarodni susreti oldtimer automobila i motora, 17. po redu, okupili su danas gotovo 60 vozila koja su obilježila prošlo stoljeće, a povorka je krenula iz Sarajeva put Mostara, zaustavljajući se kod Titovog bunkera u Konjicu.

Najstariji automobil je Ford iz 1917. godine, a svoje oldtimere iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina u Bosni i Hercegovini došli su predstaviti brojni gosti iz Mađarske, Njemačke, Austrije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Te tipove automobila vozili su Bonnie i Clyde, austro-ugarski prijestolonasljednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija, tu su i Mercedes 190 S iz 1960. kojeg je svojevremeno vozio Džemal Bijedić, predsjednik Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, ali i Mercedes 170 iz serije Otpisani.

Predsjednik Old Timer kluba Nedim Husić kazao je Feni da se manifestacija nastavlja i u dane vikenda i planirano je da se u subotu svi okupe na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, a gosti će obići i Trebević te će biti pripremljena izložba.

U nedjelju, 5. maja, u Sarajevu će biti organizirana zabava na kojoj će građani birati najljepši automobil, a Husić napominje da se višednevna manifestacija organizira povodom obilježava Dana Kantona Sarajevo i Općine Centra.

Sve ljubitelje starih automobila i motora organizatori su pozvali da se pridruže manifestaciji i pogledaju ove ulickane četverotočkaše, koje njihovi vlasnici održavaju s mnogo ljubavi i pažnje.

Ovogodišnju manifestaciju podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Centar.