Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ova Alfa Romeo je dokaz da iz Italije dolaze najljepši automobili

Alfa Romeo 4C

Svaka čast Britancima i Aston Martinu, ali kad je riječ o dizajnu, najveći umjetnici nesumnjivo su Italijani.

Nebitno govorimo li o malim automobilima, kompaktima, limuzinama ili sportašima, italijanska autoindustrija u dizajnu je podarila izuzetna ostvarenja. Od malenog Fiata 500 preko Punta, pa do GTV-a i Quattroportea, sve su to remek-djela dizajna. A pritom se veličina iz Ferrarija, Lamborghinija i Lancije nismo ni dotaknuli.

Ali za najnoviju pravu stvar zadužena je jedna prerada koja se pojavila ovih dana na torinskom salonu automobila. Kao osnova je poslužio jedan od najljepših “malih” coupea, Alfa Romeo 4C, a onda je prešao na drugu, zločestu stranu, i nastao je Artigianale 001.

Dizajn potpisuje Umberto Palermo, a nakon temeljite prerade, automobil je duži oko 30 cm, širi je 6 cm, a u visinu je narastao nešto manje od 2 cm, piše Index.

Nešto manje inspirativna je izvedba interijera. I ovdje ima mjesta isključivo za plemenite materijale, kožu, aluminij i karbon.

Najveća pohvala Alfi je to što nisu dirali mehaniku. Barem motor, što i ne čudi s obzirom na to da je ispod poklopca 1,75-litreni turbo dragulj s 240 KS i 350 Nm. Nešto preko 4 sekunde za sprint do 100 km/h i 257 km/h maksimalca su sasvim respektabilne vrijednosti.