Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovako “leti” najbrži serijski električni automobil na svijetu

auto

Ako ste mislili da je u pitanju Rimac ili možda Volkswagenova zvijezda Pikes Peaka, u krivu ste. Na Festival brzine stigao je Nio EP9 i razvalio kao najbrži serijski električni auto

Nakon što je Volkswagenov električni bolid osvojio Pikes Peak i stigao na Goodwood, red je da Nio EP9 ponovi uspjeh i zasjeni konvencionalnu konkurenciju. Brojke ne lažu, a one kažu kako je Volkswagen 1,85 km dug uspon odveo za nevjerovatnih 43,05 sekundi, što je rekordno vrijeme za električnu konkurenciju, ali nedovoljno za benzince.

Podsjetimo, rekord uspona i dalje drži Nick Heidfeld koji je u Mercedesu MP4/13, F1 bolidu, 1999. godine odradio uspon za 41,6 s. U Volkswagenu pak jasno daju do znanja kako je njihov bolid projektiran za 20 km dug uspon (Pikes Peak) i ima preveliki balast (baterije) za manje od 2 km uspona.

S druge strane, potpuno serijski Nio EP9 je ponovio rezultat kruga Nurburgringa. A to je rekordno vrijeme u konkurenciji serijskih električnih vozila, i to s odličnim vremenom od 44,32 s. S 1 MW snage raspoređene na 4 motora EP9 uhvati 100 km/h za 2,7 sekundi, 200 km/h postiže za 7,1 sekundi, a na 300 km/h je nakon 15,9 sekundi. Maksimalna brzina je 313 km/h.

Na papiru je čak i Rimčev Concept_One brži, a o C_Two da i ne govorimo, no Nio EP9 je još uvijek dostupan u prodaji i svoje je performanse stigao dokazati i u praksi. Rimčev Concept_One navodno više nije u ponudi, C_Two je rasprodan, pa je Nio jedini preostali električni bolid ovakvih performansi.