big wind

Ovako požar gasi najmoćnije vatrogasno vozilo na svijetu

ff0883c1-4a47-4db9-8cd9-bb49ce3fb56d

Poznato je kao Big Wind, a radi se o hibridu koji koristi resurse dva vjerovatno najdugovječnije vojne mašine u historiji

Najmoćnije vatrogasno vozilo na svijetu bazirano je na ruskoj tehnologiji, a posjeduju ga Mađari.

Poznato je kao Big Wind, a radi se o hibridu koji koristi resurse dva vjerovatno najdugovječnije vojne mašine u historiji.

Za ovo vozilo su zaslužni Mađari, koji u svom arsenalu imaju jedan primjerak ovog nekonvencionalnog vozila. Big Wind je razvijen na ruskoj ideji, proizveden je uz pomoć firme MB Drilling, a nalazi se u sistemu MOL-a.

Osnova mu je T-34, vjerovatno najpoznatiji, najdugovječniji i najpouzdaniji tenk u historiji. Ruski tenk predstavljen je 1940. godine i osigurao je tenkovsku prevlast Rusa na ratištu. Nakon Drugog svjetskog rata prihvatile su ga brojne zemlje širom svijeta.

Tokom decenije proizvodnje (i modernizacije) dosegao je nakladu od oko 85.000 proizvedenih primjeraka. Tenk su koristile brojne siromašnije zemlje sve do prije nekoliko godina, kada su se i one odlučile na modernizaciju.

Potrošnja vode je nevjerovatna, čak 830 litara u sekundi. To je do 50 tona vode u minuti, odnosno količina vode koju izbaci osam kanadera CL-415. Velika masa tenka omogućava rad u punom gasu, vozač je dobro zaštićen, a gusjenični pogon olakšava kretanje. Vodeni tepih koji stvara je nešto neviđeno ranije, a radi se o toliko moćnom sistemu da može ugasiti najgori požar.

Big Wind se u praksi dokazao početkom 1990-ih kad je uspješno iskorišten za gašenje zapaljenih naftnih bušotina u Kuvajtu. Pokazao se kao najefikasnije, ali i najjeftinije rješenje za gašenje požara. Može koristiti i slanu vodu, ali i posebne tekućine za gašenje vatre različitih izvora, prenosi Index.