Korisni savjeti

Pet stvari koje radite svom vozilu, ne znajući da ga tako uništavate

voznja

Pet korisnih savjeta za očuvanje u dobrom stanju vašeg vozila

Evo kojih pet stvari ne trebate raditi ako se želite ponašati odgovorno prema svom automobilu.

1. Zaboravljate ručnu kočnicu

Oni koji imaju automobile s automatskim mjenjačem misle da ne trebaju koristiti ručnu kočnicu, ali to nije tačno. Parkiranje automobila aktivira papučicu kočnice, zapinjaču koja prekida spoj prijenosa i pogona. Taj mali metalni komad može biti opterećen stotinam akilograma opterećenja, posebno ako parkirate na kosini. Stoga, koristite ručnu kočnicu, koja će na sebe preuzeti opterećenje.

Također, koristite parkirnu kočnicu i na ravnom, ali i kod modela s ručnim mjenjačem. Time ćete osigurati ispravnost rada koja se redovito provjerava na tehničkom pregledu.

2. Dopuštate da vam se gume isprazne

Svako novo vozilo mora, po zakonu, imati sistem za nadzor pritiska u gumama, a koji obavještava vozača kada se pritisak zraka u gumama smanji ispod dozvoljene razine. Neki vozači smatraju da ne moraju prije ove obavijesti provjeriti jesu li im gume dovoljno napumpane, ali to je greška. Nedovoljan peritisak zraka u gumama utječe na pokretljivost guma, na kočenje i na potrošnju goriva, pa trebate provjeriti jesu li vam gume dovoljno napumpane pri svakom drugom posjetu benzinskoj pumpi.

3. Držite spremnik za gorivo skoro praznim

Neki vozači čekaju da im se spremnik za gorivo skoro potpuno isprazni prije nego što natoče gorivo, ali to nije dobro za pumpu za gorivo. Ona se pregrijava kada u spremniku nema dovoljno goriva, pa ponovno hladi kada se gorivo natoči, a ovaj proces naizmjeničnog grijanja i hlađenja skraćuje njeno trajanje. Trudite se natočiti gorivo prije nego što u spremniku ostane manje od jedne četvrtine njegovog kapaciteta.

4. Ignorirajte brisače

Gume na brisačima trebate mijenjati čim primijetite da su dotrajale, jer one ne rade dobro svoj posao ako su oštećene. Ne brišu dobro vjetrobransko staklo i mogu ga oštetiti zbog čega ćete slabije vidjeti cestu pred sobom. Mijenjajte gumice ili cijele metlice na brisačima jednom godišnje, najbolje prije početka zime kada je nužno da budu najfunkcionalnije. Ako automobil držite vani, izložen suncu i vremenskim nepogodama, mijenjajte ih i češće.

5. Naglo prebacujete u brzinu nakon kretanja unatrag

Jeste li primijetili kako vam se automobil nagne kada bez zaustavljanja vozila prebacite u brzinu odmah nakon vožnje unatrag? Ova nagla promjena pravca izaziva nepotrebno naprezanje prijenosnih i pogonskih komponenata i izaziva neugodno drmanje automobila. Zato je nužno uvijek zaustaviti vozilo prije nego što nakon kretanja unatrag želite ubaciti u brzinu.