Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porsche 918 opozvan zbog pojasa

Porsche 918

Da fabrička greška može da promakne i proizvođaču automobila koji košta blizu milion dolara, pokazuje primjer Porschea 918 Spyder, na kome je otkriven problem sa sigurnosnim pojasevima.

Porsche je objavio da će sa tržišta SAD privremeno povući sve primjerke ovog supersportskog modela kako bi se otklonila greška napravljena prilikom instaliranja sigurnosnih pojaseva. Naime, utvrđeno je da šarafi koji fiksiraju pojaseve nisu pravilno postavljeni. Zbog toga je moguće da u slučaju eventualne nesreće, funkcionisanje pojasa bude dovedeno u pitanje.

Porsche je saopštio da će preventivno pozvati na vanredni servis vlasnike svih automobila na američkom tržištu, iako je vjerovatnije da su problemom obuhvaćeni samo primjerci koji su ranije proizvedeni.

Ovo nije prvi put da su kupci Porschea 918 Spyder suočeni sa opozivom, s obzirom da je kompanija i ranije morala da izda saopštenje o povlačenju zbog dugih nedostataka. Tako je u septembru 2014. godine Porsche opozvao pet vozila zbog mogućeg serijskog kvara na zadnjoj osovini.

Kompanija je bila prinuđena da u decembru iste godine povuče čak 205 primjeraka zbog zamjene “neispravnih konstruktivnih dijelova”, dok je novi opoziv uslijedio u maju 2015, kako bi se ispravila greška u proizvodnji električne instalacije ventilatora hladnjaka koja je mogla da bude oštećena jednom od karbonskih komponenti.