Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turski generali Akin Ozturk i Metin İyidil odgovarat će za veleizdaju

akin metin

Deseci turskih vojnika, koji su učestvovali u pokušaju vojnog udara, predali su oružje policijskim snagama.

Hurriyet je javio da će sada već bivši komandant turske avijacije Akin Ozturk, te komandant centra za trening i doktrinu turskih kopnenih snaga Metin İyidil odgovarat će pred sudom za vele izdaju.

Upravo su dva pomenuta generala označena kao ključni u sinoćnjem pokušaju državnog udara u Turskoj.

akin_erdogan

General Ozturk i Erdogan sa jednog o ranijih prijema

Među privedenima je i general Murat Aygun, komandant 58. Artiljerijske brigade turske vojske.

Pored toga, blizu 200 nenaoružanih vojnika izašlo je iz kompleksa Generalštaba Oružanih snaga Turske i predalo se pripadnicima policije.

Više od 1.500 vojnika pripadnika Turskih oružanih snaga (TSK) koji su povezani sa terorističkom organizacijom Fetullahci/Paralelne državne strukture(FETO/PDY) je privedeno nakon sinoćnjeg pokušaja vojnog udara u Turskoj.

Najmanje 29 pukovnika i pet generala turske vojske smijenjeno je s pozicija nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, navodi Reuters, pozivajući se na neimenovanog turskog zvaničnika.

Drugi turski zvaničnik je rekao da vojnici nisu kontrolisali nijedan borbeni avion.

Napadi na zgradu parlamenta i predsjedničku palatu su uglavnom prestali, dodaje taj zvaničnik, prenosi Al Jazeera Balkans.

Sjedište turske vojske sada kontrolišu provladine snage, ali mala grupa pobunjeničkih vojnika još pruža otpor i kontroliše neke vojne helikoptere, navodi neimenovani turski zvaničnik za Reuters.

generalstab

Most na Bosforu ponovo je otvoren nakon što se na mostu predala grupa od 50 turskih vojnika. Most je bio blokiran nekoliko sati.

Broj mrtvih u pokušaju vojnog udara porastao je na 90, dok je povrijeđeno najmanje 1.154 ljudi, saopćile su turske vlasti, a javlja Anadolija.