Pravila vožnje u kružnom toku – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Pravila vožnje u kružnom toku

04/03/2016

Kružni tok saobraćaja ili tzv. rotor, svima je poznato pravilo. Saobraćaj se odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Kružni tok je označen vertikalnom saobraćajnom signalizacijom tj. saobraćajnim znakom izričite naredbe: “kružni tok kretanja”, a može imati jednu ili više saobraćajnih traka.

Kružni tokovi grade se u cilju povećanja sigurnosti saobraćaja. Kako bi se smanjio broj mogućih tačaka doticanja vozila, kod nepreglednih i nepravilnih raskrsnica te je kod istih smanjen rizik od sudara vozila i povećana je protočnost saobraćaja.

Na ulazu u kružni tok uz navedeni saobraćajni znak obično se postavlja i saobraćajni znak “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu sigurnosti podrazumijeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.

Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan. U kružnom toku vozila koja zadržavaju smjer ravno (kružno kretanje) i svoju saobraćajnu traku, imaju prednost!

Izuzetno, saobraćaj može biti regulisan bez saobraćajnog znaka “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”, npr. sa svjetlosnom signalizacijom (semaforima) ili drugim saobraćajnim znakovima te se u tim slučajevima primjenjuju opća pravila prvenstva prolaska, a u skladu sa postavljenom signalizacijom.

Kada se približavate raskrižju sa kružnim tokom, neophodno je da:

  • na vrijeme uočite znakove za vođenje saobraćaja ispred kružnog toka
  • planirate svoju vožnju i donesete odluku o kretanju prema vašem odredištu (na kojem dijelu kružnog toka ćete se isključiti)
  • izaberete odgovarajuću saobraćajnu traku, a po potrebi prestrojite se pravovremeno i sigurno (provjerite ostatak saobraćaja putem vozačkih ogledala/“mrtvog ugla“, u odgovarajućem trenutku uključite pokazivač smjera)
  • prilagoditi brzinu kretanja te ustupiti prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću kružnim tokom (ako u raskrižju ne vrijedi pravilo desnoga ili saobraćajnom signalizacijom nije na drugi način reguliran saobraćaj).

Kod isključivanja vozila iz kružnog toka potrebno je pratiti uvjete u saobraćaju oko vašeg vozila, pravovremeno uključiti desni pokazivač smjera kretanja te obratite pozornost na opasnost od ometanja smjerova vožnje.

U slučaju više traka unutar kružnog toka, a isključujete se iz lijeve saobraćajne trake u kružnom toku, posebno treba obratiti šažnju na vozila u desnoj jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku.

Spomenuto prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne saobraćajne trake skreću desno. Ako gustoća saobraćaja ne dozvoljava isključenje, ne isključujte se, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u slijedećem pokušaju. Kod isključivanja iz kružnog toka prometa treba ustupiti prednost prolaska pješacima i biciklistima koji prelaze izlaznu cestu (npr. sastavni dio kružnog toka su biciklistički i pješački prijelaz), stoga zaboravite naglo kočenje.

NAJČEŠĆI SUDARI U KRUŽNOM TOKU

1. Sudar na ulazu u kružni tok

Najčešći saobraćajni prekršaji događaju se prije samog ulaska vozila u kružni tok kretanja. Osoba koja ulazi u kružni tok provjerava lijevu stranu saobraćaja, kreće, ali ponekad naglo zaustavlja vozilo jer nije sigurna u nesmetan ulazak i moguće oduzimanje prednosti prolaska vozila koje se već nalazi u kružnom toku. Naglo kočenje izaziva nalet vozila koje dolazi iza jer je osoba iz dolazećeg vozila već pripremna za ulazak u kružni tok, a pogled i pažnja usmjereni ulijevo. Stoga oprez i prvenstveno gledajte ispred sebe prije zaustavljanja svog vozila!

2. Sudar zbog loše procjene

Prilikom ulaska u kružni tok morate dobro procijeniti brzinu vozila u kružnom toku, njihov položaj u traci, mogućnosti vašeg vozila i vaše vozačke vještine.

Savjet: Ulazite u kružni tok i dalje prateći položaj i brzinu vozila koja su u dolasku!

3. Sudar zbog nepoznavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila

Vozila koja zadržavaju smjer i svoju saobraćajnu traku, imaju prednost. Vozila koja su u srednjoj traci i izlaze iz kružnog toka, vozače može zbuniti. Uvažavaju mišljenje da zbog isprekidane trake prema izlazu mogu izaći s prednošću prolaska. No dakako, u krivu su!

Savjet: Obrnuta situacija od prethodno navedene – ako ste u desnoj prometnoj traci i nastavljate ravno (ravno znači nastaviti kružiti kružnim tokom), pazite na vozila u srednjoj prometnoj traci! Pratite svoju traku i budite koncentrirani na izlaske, ali i druga vozila unutar kružnog toka. Pogledajte video!

Komentari

1 Comment

  1. Ja Jaja

    05/03/2016 at 11:00

    Ako već pravite ovakav prilog, onda nađite sve primjere kružnog toka (ima ih na you tube koliko hoćete). Ulaz iz dvije trake, kada kružni tok ima takođe dvije trake i ulaz iz jedne trake kada kružni tok ima jednu traku. Ovi kružni tokovi su kod nas najčešći.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.