Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prodat prvi turski automobil po cijeni od 1,5 miliona eura

turski automobil

Turski ministar nauke, industrije i tehnologije Fikri Isik izjavio je da je, po cijeni od pet miliona turskih lira (1.573.613 eura), prodat prvi automobil domaće proizvodnje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar Isik je gostovao u programu na turskoj državnoj televiziji TRT, gdje je govorio o aktuelnim temama u Turskoj, kao i o projektu prvog turskog automobila domaće proizvodnje.

Kazao je kako širom Turske postoji veliko interesovanje za prvim automobilom domaće proizvodnje, te da su mnogi iskazali želju kako žele kupiti jedan od do sada proizvedenih prototipova.

turski automobil1

“Prilikom posjete gradu Gebze jedan poduzetnik je iskazao želju da prvi kupi turski automobil. ‘Rekao sam može, ali da je skupo’, i tako sam prvi automobil prodao za pet miliona lira”, kazao je Isik.

No, dodao je kako je za prodaju automobila postavio jedan uvjet.

“Automobil ćemo prodati poduzetniku iz Gebze. U slučaju da ne bude nekog drugog uvjeta, on će u gradu Gebze napraviti školu u vrijednosti od pet miliona lira”, rekao je Isik.

Inače, u Turskoj su do sada proizvedena tri prototipa prvog domaćeg automobila, a u toku su radovi na njegovom usavršavanju.

Tokom ove godine bit će proizvedeno između 30 i 40 automobila koji će biti testirani na različitim terenima, a do kraja 2019. godine planirano je da se krene sa serijskom proizvodnjom.