Ostali sportovi

Kuvajtskim sportistima prijeti zabrana nastupa na Olimpijadi u Riju

27/10/2015

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) po drugi put u posljednjih pet godina suspendovao je Olimpijski komitet Kuvajta zbog čega sportistima iz ove zemlje prijeti zabrana nastupa na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Izvršni odbor IOC-a je saopštio kako je odluku o suspenziji donio jer želi zaštiti olimpijski pokret u Kuvajtu od nepotrebnog uplitanja tamošnje vlade. Suspenzija je uslijedila nakon što kuvajtske vlasti nisu uklonile sporne odredbe iz Zakona o sportu.

“Olimpijski pokret u Kuvajtu se susreće s nizom pitanja koja ugrožavaju njegovu političku nezavisnost, posebno nakon nedavnih izmjena u sportskom zakonodavstvu. Nažalost, u utorak je istekao rok koji smo dali kuvajtskoj vladi, a ona nije poduzela nikakve korake. Ova suspenzija znači da je Kuvajtu zabranjena svaka aktivnost povezana s olimpijskim pokretom kao i eventualno ostvarivanje prava propisanih Olimpijskom poveljom Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ipak, nadamo se da će se ovi sporovi uskoro riješiti u interesu Olimpijskog komiteta Kuvajta i sportista ove zemlje pred kojima su mnogobrojna međunarodna takmičenja. Najvažnije od njih svakako su Ljetne olimpijske igre naredne godine u Rio de Žaneiru”, naglašeno je iz IOC-a.

OK Kuvajta bio je suspendovan i 2010. godine zbog uplitanja politike u njegov rad. No, tada je suspenzija ukinuta neposredno pred početak Ljetnih olimpijskih igara 2012. u Londonu. U posljednjih nekoliko godina sa suspenzijom IOC-a zbog političkog uplitanja u njihov rad suočili su se nacionalni komiteti Indije, Gane i Paname, ali su svi vraćeni u olimpijsku porodicu.

Prije dvije sedmice i Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je suspendovala Fudbalski savez Kuvajta zbog spornih tačak Zakona o sportu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.