britanska kraljica

Samo jedna osoba na svijetu može legalno voziti bez vozačke dozvole

volan (1)

Naime, postoji i izuzetak, odnosno jedna osoba koja ima privilegiju da zbog svog statusa ne mora imati vozačku dozvolu da bi legalno vozila automobil

Vozačka dozvola je isprava kojom dokazujemo sposobnost upravljanja određenim kategorijama vozila. Nekome nije potrebna.

Pritom ne mislimo na sve one prekršitelje koji nastave voziti i nakon oduzimanja vozačke dozvole, kao i one koji nikada nisu polagali vozački ispit, a redovno sudjeluju u prometu vozeći neko od prometala za koje je potrebna prije spomenuta isprava.

Naime, postoji i izuzetak, odnosno jedna osoba koja ima privilegiju da zbog svog statusa ne mora imati vozačku dozvolu da bi legalno vozila automobil.

Upravo to dopuštaju engleski zakoni kraljici. Prema zakonu, niko nema osnove kraljicu zatražiti vozačku dozvolu ako je vidi za upravljačem. Dakle, kada bi odlučila sama voziti automobil, to bi i smjela, bez ikakve zakonske zapreke, piše AutoRepublika. Recimo i kako je kraljica tokom Drugog svjetskog rata vozila ambulantna kola, a prošla je i osnovno školovanje za servisera.

A da stvar bude bolja, automobil koji koristi engleska kraljica ne treba biti ni registriran, a time nema ni prometnu dozvolu. Naime, komad lima mogao bi narušiti sklad njenog automobila.

Kraljica ne treba ni pasoš te ga nije imala kad je putovala u svaku od 116 zemalja koje je posjetila tokom svog života.