Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škoda osvežila svoj najmanji model

skoda citigo6

Nakon sestrinskog Volkswagena Up!, restilizovan je i Škodin mali gradski automobil.

Škoda je uoči sajma automobila u Ženevi objavila fotografije modela Citigo za 2017. Redizajnom su obuhvaćeni maska hladnjaka i farovi, dok su najveće promjene pretrpjeli prednji branik i farovi za maglu.

Kupcima su na raspolaganju i opciona LED dnevna, kao i nove 15 inčne alu felne, dok je paleta boja obogaćena novom nijansom zelene (Kiwi Green).

Iz Škode navode da je Citigo porastao u dužinu za 34 mm, na 3.597 mm, ali bez uticaja na prostor u kabini i prtljažniku. Na raspolaganju su kao i do sada varijante sa 3 i 5 vrata.

Značajne promjene dogodile su se u unutrašnjosti automobila. Uz novi, znatno dopadljiviji trokraki volan, koji je zamijenio stari četvorokraki, Citigo za 2017. ima i automatski klima uređaj, kao i unaprijeđene audio sisteme – obje dostupne verzije opremljene su USB i Aux-in priključcima, kao i slotom za SD memorijske kartice.

Uz skuplju varijantu dobija se konfiguracija sa 6 zvučnika, ekranom u boji i Bluetooth konekcijom.

Kao još jedna od opcija, u ponudi je senzor za automatsko uključivanje svjetala i brisača.

Za pogon se i dalje koristi postojeći trocilindarski 1.0 litarski benzinac, u varijantama sa 60 ks (44 kW) i 75 ks (55 kW). Oba motora raspolažu sa 95 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snažniji Citigo od 0 do 100 km/h ubrzava za 13,5 s, prije nego što dostigne maksimalnih 173 km/h.

Pored toga, kupci mogu da izaberu verziju sa motorom koji kao gorivo osim benzina koristi i komprimovani prirodni gas (CNG). Riječ je o agregatu iz iste familije, ali sa dostupnih 68 ks (50 kW).

Osim što je ekonomičniji, ovaj model je blagonakloniji prema okolini – emisija CO2 iznosi svega 82 g/km.

Škoda Citigo za 2017. imaće premijeru na ženevskom auto-salonu, početkom marta.