Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

upozorenje vozačima

Slovenci promijenili saobraćajni zakon: U nekim slučajevima može se i kroz crveno

65917456

Više od svega, međutim, pažnju je privukla odredba kojom je omogućeno skretanje udesno i kada je upaljeno crveno svjetlo na semaforu

Slovenija je uvela nove odredbe u takozvanom “Zakonu o pravilih cestnega prometa“, koje, kako piše Jutarnji list, idu naruku vozačima. Naime, zakonodavac je predvidio da se električni romobili osim po biciklističkoj stazi mogu voziti i uz desni rub ceste, čime će njihovih korisnicima i dalje omogućiti nesmetano korištenje.

Ali, to ni blizu nije jedina novost u Sloveniji. Kazne za prebrzu vožnju (doduše, samo na onima s ograničenjem brzine od 50 km/h) ovom su prigodom čak smanjene (!). I to osjetno. Kazna za prekoračenje do 10 km/h, primjerice, sad iznosi 40 eura (prije 80 eura), prekoračenje od 20 do 30 km/h umjesto 250 eura plaća se 120 eura… Zanimljivo, smanjenje su kazne i za veća prekoračenja, pa čak i ono 30 do 50 km/h. Takav prijestup više se ne plaća 1.000, već 750 eura.

Treba, međutim, naglasiti da su kazne za određene prekršaje i rasle. Vozači tako će, primjerice, dok putuju kroz Sloveniju trebati biti oprezniji pri upotrebi mobitela čije se korištenje u vožnji sad plaća paprenih 250 eura.

Također, kazna za parkiranje na mjestu za osobe s invaliditetom porasla je s 80 na opipljivih 200 eura, ali tu nikako nije riječ o odredbi kojoj je cilj ubiranje novca od vozača, već o zaštiti osoba slabije pokretljivosti.

Više od svega, međutim, pažnju je privukla odredba kojom je omogućeno skretanje udesno i kada je upaljeno crveno svjetlo na semaforu. Općine su dobile ovlast da na lokalnim cestama s jednim prometnim trakom i razmjerno slabijim prometom postave dodatni prometni znak u obliku zelene strelice za skretanje udesno, javlja RTV Slovenija.

U tim situacijama sad vozač sam mora procijeniti sigurnost takve radnje, odnosno mora se uvjeriti da je može sigurno obaviti.