Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stiže superbrzi McLaren, brži i od legendarnog F1 (FOTO)

mc

Najnoviji  hipersportski McLaren nosi oznaku BP23 i bit će najbrži McLaren u historiji.

McLaren Senna očito nije kraj, kao ni P1, bar kad su u pitanju snovi i mogućnosti momaka  iz Wokinga. Ne zna se puno o ovom Hyper-GT automobilu, kako ga najavljuje šef kompanije, Mike Flewit, ali postaje kristalno jasno kako je u pitanju prava zvijer.

Posljednju objavu prati render na kojem se vidi brzinomjer i na njemu ispisanih 243 mph, što je 391 km/h. To je maksimalac koji će moći postići ovaj nevjerovatni bolid. Po uzoru na, po mnogima najbolji automobil u istoriji, legendarni McLaren F1, i ovaj će imati kabinu s tri sjedala, gdje je vozač smješten u sredini.

Ali  za razliku od BMW-ovog V12 dragulja u originalu ovdje će glavnu riječ voditi benzinsko-električni hibridni pogon zasad nepoznate snage. Ali, karbonska zvijer imat će zasigurno više od modela P1, dakle debelo preko 900 KS.

Otprije poznate informacije govore kako proizvodnja kreće krajem iduće godine, a prema riječima prvog čovjeka firme naklada je limitirana na 106 primjeraka. Usprkos najavljenoj cijeni od 1,6 miliona GBP, odnosno oko 1,8 miliona eura, cjelokupna serija je rasprodana.

Usporedbe radi, Rimac je svoj električni C-Two postavio na 1,7 miliona eura, a tvrdi da uz ubrzanje do 100 km/h u manje od 2 sekunde može voziti i brže od McLarena, čak 412 km/h. Planirana naklada je 150 primjeraka.