Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Sjeverni jelen"

Tiguan na čuvenom testu: Povećajte brzinu za 1 km/h i bićete u problemu (VIDEO)

I dok je Golf 8 zadovoljavajući rezultat zabilježio tek pri brzini od 69 km/h, VW Tiguan je zamišljenu prepreku izbjegao pri referentnoj brzini od 77 km/h bez gubitka kontrole i obaranja čunjeva

Novi Volkswagen Golf nije se proslavio prošlog ljeta na čuvenom “testu sjevernog jelena”, ali Tiguan za 2021. je položio.

Test oba vozila je sproveo španski sajt km77.com, koji uz švedski magazin Teknikens Värld (Svijet tehnike), već duže vrijeme vrši ovu vrstu ispitivanja na novim modelima automobila, ukazujući proizvođačima na moguće nedostatke njihovih vozila.

Po pravilu ispitivanja koje obavljaju Španci, kada automobil padne na testu pri brzini od 77 km/h, ispitivanje se ponavlja pri nižim brzinama, sve dok vozilo ne uspije da prođe poligon bez obaranja čunjeva

I dok je Golf 8 zadovoljavajući rezultat zabilježio tek pri brzini od 69 km/h, VW Tiguan je zamišljenu prepreku izbjegao pri referentnoj brzini od 77 km/h bez gubitka kontrole i obaranja čunjeva.

Testni primjerak ima paket opreme R-Line, dok se ispod haube nalazi 1.5 TSI sa 150 KS, uparen sa DSG mjenjačem sa duplim kvačilom. Na 19-inčnim alu felnama su 255/45 Pirelli Scorpion gume.

Iako je superiorno prošao poligon brzinom od 77 km/h, zanimljivo je da se Tiguan već pri 78 km/h pokazao znatno lošije. Automobil je obarao čunjeve, a u jednom trenutku su mu se najprije jedan, a zatim i dva točka istovremeno odvojila od asfalta.

Inače, osim novog Golfa, na ovom testu je svojevremeno pao još jedan Volkswagenov automobil.

Passat karavan se 2019. pri standardnoj testnoj brzini od 77 km/h opasno zanio u stranu i udario granične čunjeve.

Test je zatim ponovljen nekoliko puta, pri manjim brzinama, da bi pri 73 km/h Passat najzad prošao stazu bez obaranja čunjeva.