Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri razloga zašto biste odmah trebali montirati ljetne gume

zamjena-gume

Dolaskom lijepog vremena, došla su i barem tri razloga zbog kojih je vrijeme da na vaš automobil što prije montirate ljetne gume.

Kao prvo, radi se o bezbjednosti, zato što je na mokrom i suhom putu trag kočenja sa ljetnim gumama mnogo kraći nego kad su u pitanju zimske gume.

Drugo, korištenje letnih guma u periodu kad je za njih vrijeme, značajno smanjuje troškove, zato što se na visokim temperaturama zimske gume mnogo više troše od ljetnih.

Kao treće, na ljetnim gimama, po suhom putu automobil ima mnogo bolje prijanjanje na podlogu i mnogo bolje odgovara na bržu vožnju nego kad su u takvim uslovima na vozilu montirane zimske gume…

Prilikom kupovine ljetnih guma, najvažnije je da poštujete dimenzije koje su propisane od strane proizvođača. Pravilno montiranje i balansiranje u specijalizovanim servisima dovešće do toga da se gume na automobilu troše ravnomjerno, uz optimalnu potrošnju goriva.

Važno je, naravno, da pneumatici budu napumupani na pritisak propisan od strane proizvođača u odnosu na uslove eksploatacije – tabela bi trebalo da se nalazi na naljepnici na karoseriji svakog automobila.