Uber prelazi s automobila na prijevoz biciklima – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Uber prelazi s automobila na prijevoz biciklima

27/08/2018

Uber se planira više usredotočiti na poslovanje električnim skuterima i biciklima, a manje automobilima, iako bi to moglo naštetiti dobiti te kompanije, pišu mediji.

Direktor Ubera Dara Khosrowshahi rekao je kako su individualni načini prijevoza primjereniji vožnji po gradskom središtu. Također, predviđa da će korisnici u budućnosti češće putovati na kraće udaljenosti.

„Tokom najvećih gužvi u prometu, vrlo je neučinkovito da metalna gromada teška tonu prevozi jednu osobu 10 blokova. Kratkoročno, na finansijskom nivou to možda nije dobitak za nas, ali dugoročno na strateškoj razini mislimo da je to smjer u kojem želimo ići”, izjavio je za Financial Times.

Njihovi Jump električni bicikli zasad su dostupni u osam američkih gradova, uključujući New York i Washington te će uskoro biti dostupni i u Berlinu.

Također, udružili su se i s Limeom, kompanijom za električne skutere, dok u isto vrijeme sklapaju dogovore u drugim područjima, poput javnog i prijevoza tereta.

Khrosrowshahi je priznao kako Uber zarađuje manje novca vožnjom bicikla nego vožnjom automobila na istu udaljenost, no smatra kako će to biti nadoknađeno jer će korisnici češće koristiti aplikaciju za kraća putovanja.

Također je priznao kako bi vozači Ubera mogli ostvariti gubitak ovim planom, no istaknuo je kako će dugoročno vozači imati koristi od unosnijih i dužih putovanja.

Uber, koji je u prošloj godini izgubio 4,5 milijardi dolara, pod pritiskom je jer mora poboljšati svoje finansijsko stanje prije očekivanog uvrštenja dionica na burzu.

Prihodi od poslovanja taksijima rastu, no troškovi širenja na druga područja, kao što su dijeljenje bicikala i dostava hrane izazvali su drastično povećanje gubitaka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.