Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska unija

Uvodi se novo pravilo za vozače: Automobili će imati graničnik brzine

vozila

Ako vozač juri brže nego nego što je dozvoljeno, automobil će ga prvo na to upozoriti, a onda će ograničiti moć motora i sam smanjiti brzinu

Kako je najavila  Evropska  agencija za sigurnost saobraćaja (ETSC), svi novi automobili koji se budu prodavali na teritoriji Europske unije imat će graničnik brzine.

Oni namjeravaju da ovu novinu, kojom bi se spriječilo prekoračenje brzine na putevima Starog kontinenta, uvedu u naredne tri godine, a prijedlog su usvojili poslanici Europskog parlamenta.

Graničnici brzine, čije puno ime je “inteligentna asistencija u brzini” (ISA), koriste softver za prepoznavanje saobraćajnih znakova, kao i GPS podatke da odrede maksimalnu dozvoljenu brzinu na određenom dijelu puta.

Ako vozač juri brže nego nego što je dozvoljeno, automobil će ga prvo na to upozoriti, a onda će ograničiti moć motora i sam smanjiti brzinu.

To znači da, ako i Njemačka ispuni obećanje i uvede ograničenje brzine na autoputu, automobili više nigdje u Europi neće moći da idu brže od 130 kilometara na sat.

„Ovaj set pravila predstavlja veliki korak napred za sigurnost na putevima Europe i mogao bi da se spase od 25.000 života za 15 godina. Ipak, on će se odnositi samo na nova vozila, pa je važno da budu usvojena i implementirana što prije. Pravila sigurnosti na putevima u EU posljednji put su mijenjana 2009. i više nemamo vremena za gubljenje“, rekao je Antonio Avenoso, izvršni direktor Europske agencije.