Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Volkswagen naručio baterije za električne automobile u vrijednosti čitave kompanije Tesla

e_golf

Dok Tesla pokušava proizvesti svoj prvi električni automobil za mase, Model 3, u dovoljnim količinama da zadovolji potražnju, ostatak konkurencije zahuktava se za totalnu električnu ofanzivu.

Najozbiljnije planove ima Volkswagen. Nijemci su na glavnoj skupštini početkom maja još jednom potvrdili ciljeve o lansiranju 80 novih ‘plug-in’ hibridnih automobila do 2025, te prodaji 3 miliona električnih automobila godišnje.

Samo ove godine postojeća paleta plug-in hibrida povećat će se s trenutnih 8 na 18 modela, dok će do spomenute 2020. VW na tržištu imati 25 novih električnih automobila.

Prije nekoliko sedmica Nijemci su potvrdili potpisivanje ugovora za isporuku baterija u protuvrijednosti 20 milijardi eura, a sad su udvostručili taj iznos i došli nadomak ukupne tržišne vrijednosti Tesle (43,4 milijarde eura).

Volkswagen ovdje ne namjerava stati, već bi u narednom razdoblju trebao dosegnuti ugovore od ukupno 50 milijardi eura.

O kolikom nesrazmjeru je riječ možda najbolje govori podatak da Volkswagen grupa u četiri dana proizvede više automobila nego Tesla u čitavoj godini.

Istovremeno Tesla u 15 godina postojanja nije još ni jednu godinu završila s dobiti, dok je Volkswagen jedna od najprofitabilnijih automobilskih kompanija na svijetu.

Nervoza koju prvi čovjek Tesle, Elon Musk, sve više pokazuje u obraćanju novinarima i investitorima svjedoči da su u Palo Altu itekako svjesni pritisaka koji im slijede u nadolazećem razdoblju.