Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Volvo “otporan na smrt” stiže 2020. godine

volvo

Otkako su se na putevima pojavili prvi automobili, bezbjednost putnika neprestano je unapređivana, ali ljudi i dalje svakodnevno stradaju u saobraćajnim nesrećama.

Volvo namjerava da to promijeni – plan je da od 2020. ni jedna osoba ne pogine i ne bude teško povrijeđena u novim automobilima ove marke.

Za one koji podrobnije prate dešavanja u auto-industriji, ova vijest ne predstavlja veliko iznenađenje s obzirom da Volvo važi za jednog od pionira u oblasti bezbjednosti na putu.

Ipak, čak i za jednog takvog proizvođača automobilia, izazov je veliki.

“Ako ste upoznali nekog švedskog inženjera, znate da su oni potpuno iskreni – nikad neće reći nešto u šta ne vjeruju”, objašnjava direktor kompanije Volvo Cars za Sjevernu Ameriku.

Pvi korak ka cilju najavljenom u naslovu već je postignut. Naime, prema podacima proizvođača, u posljednje četriri godine ni jedna osoba nije smrtno stradala u SUV modelu XC90.

Iako je riječ o najskupljem Volvo automobilu na tržištu, očekuje se da će i ostali modeli švedske automobilske marke slijediti njegov put.

Da bi dostigao zacrtani cilj, Volvo se (poput nekih drugih proizvođača) oslanja na savremene tehnologije, kao što je sistem za autonomnu vožnju, odnosno auto-pilot.

Neki od inovativnih elemenata bezbjednosti koje ovaj proizvođač automobila već primenjuje obuhvataju unapređene sisteme pasivne bezbjednosti, poput vazdušnih jastuka, dok su drugi znatno složeniji i uključuju adaptivni tempomat, sisteme za otkrivanje pješaka ili životinja na putu, automatsko kočenje u slučaju opasnosti…

Nova generacija SUV vozila Volvo XC90 predstavlja prototip superbezbjednog automobila, čije karakteristike će slijediti i budući modeli švedskog proizvođača koji će se pojaviti na tržištu do kraja ove dekade.

XC90 proglašen je početkom 2016. za najbezbjedniji model u klasi “velikih SUV automobila” od strane nezavisne evropske organizacije za ispitivanje bezbjednosti, EuroNCAP-a.

Automobile Magazine navodi da je u pitanju vozilo koje postavlja temelj za “budućnost luksuznog individualnog prevoza”.

Sledeći korak ka zacrtanom cilju Volvo će načiniti 2017. kada će u Švedskoj započeti obiman program testiranja vozila sa auto-pilotom na dionoci dugoj 50-ak km u okolini Geteborga.