Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VW Golf GTI Clubsport u znak sjećanja na original iz 1976.

Golf GTI Clubsport

Nastavljajući tradiciju specijalnih verzija Golfa GTI, Volkswagen je predstavio model sa oznakom Clubsport u znak obilježavanja 40 godina od lansiranja prvog Golfa GTI.

Nakon koncepta koji je imao premijeru u maju na festivalu dorađenih vozila “Worthersee 2015.” u Austriji, stiže serijski VW Golf GTI Clubsport.

Golf GTI Clubsport 1

Clubsport je opremljen postojećim četvorocilindarskim 2.0 turbo-benzincem iz standardnog Golfa GTI.

Motor je dobio dodatnih 35 “konja” (u odnosu na Performance verziju sa 230 ks), tako da sada razvija 265 ks (195 kW).

Golf GTI Clubsport 2

Uz “overboost” funkciju, automobil raspolaže sa čak 290 ks (213 kW), ali samo u periodu od desetak sekundi koje može da iskoristi za preticanje drugog vozila na putu.

Motor je standardno povezan sa šestobrzinskim manuelnim mjenjačem, uz čiju pomoć od 0 do 100 km/h ubrzava za 6 s, dok putem opcionog DSG mjenjača sa duplim kvačilom do stotke stiže za 5,9 s.

Golf GTI Clubsport 3

Bez obzira na vrstu prenosa, maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h.

Pored Onyx White nijanse eksterijera, koja je prikazana na promotivnim fotografijama, Volkswagen će Golf GTI Clubsport ponuditi i u drugim bojama karoserije, kao i u verziji sa kontrastnim crnim krovom.

Automobil se od standardne GTI varijante razlikuje i po drugačijim branicima, novim bočnim aerodinamičkim lajsnama na pragovima, modifikovanom difuzoru, specijalno dizajniranim alu felnama od 18 (ili 19) inča, i zadnjem spojleru.

Golf GTI Clubsport 4

Duž bokova, na donjim dijelovima karoserije, nalazi se crna ukrasna lajsna, u znak sjećanja na originalni Golf GTI iz 1976.

Sportska sjedišta djelimično su presvučena Alcantarom, a umjesto poznatog kariranog dezena, Volkswagen se odlučio za diskretnije šare sa prugama.

Jubilarni VW Golf GTI Clubsport imaće premijeru na salonu automobila u Frankfurtu, polovinom septembra.

S obzirom da se 40 godina od predstavljanja prve generacije Golfa GTI navršava 2016, automobil treba očekivati u prodajnim salonima početkom sljedeće godine.