Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VW otpušta 30.000 radnika

volkswagen-scandal

Kako bi podigao konkurentnost VW mora uštediti milijarde za nova ulaganja, a do njih će doći – otkazima.

VW Grupa je objavila kako će ugasiti 30.000 radnih mjesta kako bi do 2020. godine uštedjeli oko 3,7 milijardu eura. Od ogromnog iznosa čak će 3,5 milijardi biti investirano u razvoj električnih pogona i sisteme autonomne vožnje, kao i istražiti mogućnosti boljeg povezivanja i djeljenja informacija između automobila.

Od 30.000 otkaza njih čak 23.000 se odnosi na Njemačku gdje će veći dio radnika ići u prijevremenu penziju, odnosno doći će do prirodnog odljeva radne snage. Prevedeno, VW neko vrijeme neće zapošljavati. Izuzetak su dojeli u kojima će se razvijati prije spomenuti sistemi električnog pogona i digitalnih tehnologija u kojima će se generirati 9.000 radnih mjesta. Podsjetimo, od 610.000 Volkswagenovih zaposlenika njih 120.000 radi u Njemačkoj. Procjenjuje s eda je Dieselgate afera Volkswagen stajala oko 16 milijardi eura.

Prvi rezultat nove poslovne filozofije grupe bit će VW I.D. čije konceptno izdanje smo vidjeli ove godine na pariškom salonu automobila. Njegovo lansiranje na tržište desit će se najkasnije do 2020. godine.