Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan muškaraca

denis_medjunarodni_dan_muskaraca

Međunarodni dan muškaraca, koji se danas obilježava u više od 60 zemalja svijeta, obilježen je i u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosna i Hercegovina je prvi put ovaj datum obilježila 2011. godine, a ove godine u glavnom gradu BiH održava se Men's day BiH. Međunarodni dan muškaraca se obilježava s ciljem skretanja pažnje na zdravlje muškaraca, bolje odnose u porodici, nenasilju, te promocija jednakosti među spolovima.

Organizator Muhamed Mizić pojasnio je da se ovaj dan u cijelom svijetu organizuje i obilježava od 1999. godine.

“Ovo je prvi put da se u BiH obilježava na ovakav način, šest sati programa, velika posvećenost muškarcima. Naravno, u cjelokupnom programu nećemo izostaviti ni žene”, pojasnio je Mizić.

medjunarodni_dan_muskaraca_sarajevo

Istakao je da će tokom šestosatnog programa imati različite sadržaje poput modne revije, nagrada, ali i muzičkog sadražaja.

“Ovo je baš dan posvećen muškarcima kao što žene imaju 8. mart tako i mi imamo 19. novembar. Ne primamo nikakvo cvijeće za razliku od žena ali svakako primamo to nekakvo poštovanje. Međunarodni dan muškaraca je prvenstveno pokrenut zbog skretanja pažnje na zdravlje muškaraca. Statistički gledano 90 posto muškaraca nakon 35 ili 40 godine života jednostavno zapostavlja brigu o zdravlju”, naglasio je Mizić.

medjunarodni_dan_muskaraca_sarajevo1

Prema njegovim riječima, vođeni onim što se dešava u svijetu kada je u pitanju obilježavanje pokušavaju da to prenesu i u BiH.

medjunarodni_dan_muskaraca_sarajevo2

“Da taj dan bude prihvaćen i od strane žena gdje že one dovesti svoje muškarce na Dan muškaraca i gdje ćemo opet njima pružiti tu neku pažnju. Taj jedan dan ne znači mnogo jer svih ostalih dana mi treba da budemo jaki i titulu muškarca je teško nositi. Titulu muškarca treba znati nositi. Muškarac nije samo onaj koji radi nego je onaj koji je i romantičan, koji se brine o ženi i djeci”, poručio je Mizić.