Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Volkswagen

Zabranjena reklama za novog “golfa”

egolf – reklama

Volkswagen se prilagođava tržištu električnih automobila, ali ne i novim britanskim propisima o reklamiranju

“Kada naučimo da se prilagođavamo, možemo postići bilo šta”, moto je Volkswagenove reklame u kojoj se promoviše električni eGolf. Video u prvi plan stavlja aktuelnu elektrifikaciju automobila i spremnost njemačkog proizvođača da prati promjene u auto-industriji, ali sugeriše da će i kupci morati da se adaptiraju na nova pogonska rješenja u svojim vozilima.

Međutim, izgleda da se Volkswagen nije dovoljno prilagodio novim propisima u oblasti marketinga u Velikoj Britaniji, s obzirom da je reklama zabranjena jer se u njoj, kako se tvrdi, koriste rodni stereotipi.

Naime, zakon koji je usvojen ovog ljeta brani korištenje rodnih predrasuda u reklamama, poput onih da “žene ne znaju da voze, a muškarci nisu dobri u presvlačenju djeteta” .

U Volkswagenovoj reklami, između ostalog, prikazana je ženska osoba koja priprema sendviče, kao i žena koja sipa deterdžent u mašinu za pranje veša, dok su astronauti u sceni iz svemira isključivo muškarci. Paraatletičar koji trenira skok u dalj je takođe muškarac, a bebu u kolicima čuva opet žena.

Da li reklama opravdano zabranjena ili ne, procijenite sami.