Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

italdesign

Zbog ove inovacije automobili će uskoro biti otporni na “akvaplaning”

akvaplaning1

Svi smo doživjeli neugodnu situaciju kad auto “zapliva”

Akvaplaning je pojava koju niko ne želi doživjeti i gotovo uvijek nas vodi u katastrofu.

Svi smo doživjeli neugodnu situaciju kad auto “zapliva”, a guma doslovno počne skijati na vodi. Izgubivši kontakt s čvrstom podlogom, gubimo svaku mogućnost kontrole vozila, bilo da govorimo o kočenju ili skretanju.

Pojavom sloja vode između točkova i podloge u potpunosti se gubi kontrola nad vozilom jer vodeni val doslovno pritiskom odvaja gumu od tla, a time i vozilo od podloge. Neugodna situacija ne mora trajati dugo, ali nas može katapultirati u katastrofu.

S obzirom na to da je nemoguće u praksi provesti idealnu odvodnju i riješiti problem lokvi na cestama, a zbog nemogućnosti predviđanja teško je usporiti na vrijeme, kao jedino rješenje nameću se neke nove tehnologije.

Tu na scenu stupa ItalDesign koji je u saradnji s partnerima (Bosch, Easyrain) počeo testirati inovativni sistem protiv pojave akvaplaninga. Klin se klinom izbija, a u ovom slučaju stvar rješava upravo voda. Sustav Aquaplaning Intelligent System (AIS) je razvio Easyrain, a on uz pomoć senzora detektira lokvu i tada šalje kontroliran mlaz vode ispred prednjih kotača. Taj mlaz vode razbija sloj vodene barijere na asfaltu i omogućava gumi da zadrži odgovarajući grip.

Video zorno pokazuje na Audijevom automobilu koliki je utjecaj sustava na vozne osobine vozila pri nailasku na lokvu.

Nakon prvih testova Easyrain je potvrdio kako sistem u praksi odlično funkcionira. Prvi rezultati kažu kako sistem poboljšava performanse vozila na ravnom 35%, odnosno 30% u zavoju. O komercijalizaciji se zasad ne govori, ali u Easyrainu tvrde kako je sustav razvijen za ugradnju u sve tipove vozila, čak i ona s autonomnim sustavom upravljanja.