Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kontroverzni prijedlog

Žele muškarcima da zabrane vožnju do 21. godine

voznja vrucina

Saobraćajni stručnjaci predlažu promjene kako bi se smanjio broj smrtnih slučajevima na putevima, a glavni fokus je na mladim vozačima, odnosno mladim muškarcima

Nekoliko stručnjaka za bezbjednost podnijelo je prijedlog vladi australijske države Novi Južni Vels za zabranu dobijanja vozačke dozvole za muškarce koji nisu napunili 21 godinu.

Vozači mlađi od 25 godina su u Novom Južnom Velsu odgovorni za skoro 25 odsto saobraćajnih nezgoda, iako čine svega 15 posto svih vozača u državi, prenosi Nova.rs.

Upravo zbog toga, saobraćajni stručnjaci predlažu promjene kako bi se smanjio broj smrtnih slučajevima na putevima, a glavni fokus je na mladim vozačima, odnosno mladim muškarcima.

„Nije kao da nadležna tijela za saobraćaj i donosioci odluka nisu svjesni ovog problema, ali brojna ograničenja za neiskusne i mlade vozače početnike očigledno nisu dovoljna. Mladi muškarci bi možda trebali da imaju 21 ili 22 godine prije nego što dobiju dozvolu. Ovo su kontoverzna razmišljanja, ali sve su to stvari o kojima treba razmisliti“, izjavila je Ann Williamson, predsjednica koledža za bezbjednost na putevima.

Kako prenosi Revija HAK, za sada nema naznaka da vlada Novog Južnog Velsa ozbiljno razmatra ovako značajnu promjenu svog sistema izdavanja vozačkih dozvola. Ipak, premijer ove australijske države, Dominic Perrottet, zatražio je savjet o ograničavanju broja putnika koji mogu da budu u vozilu kojim upravlja mladi vozač sa probnom vozačkom dozvolom.